sernik jaglany

Mini sernik jaglany z truskawkami i białą czekoladą

Sernik jaglany to ciasto, które konsystencją nie różni się od sernika. Jest delikatne i puszyste. A truskawki nadają mu lekko kwaskowy i słodki smak.

Mini sernik jaglany z truskawkami i białą czekoladą

Course: Dla dzieci, Owoce, Przepisy
Porcje

20

porcji
Czas przygotowania

3

hours 

30

minutes
Kalorie

442

kcal

Składniki

  • Kruchy spód
  • 200 g herbatników

  • 70 g masła

  • Sernik jaglany
  • 100 g (1 torebka) kaszy jaglanej 

  • 400 g mrożonych truskawek

  • 75 g cukru pudru

  • 145 g jogurtu naturalnego

  • 100 g ( 1 tabliczka) białej czekolady

  • 20 g mleka

  • 13 g żelatyny w listkach

  • 5 g ekstraktu z wanilii

Wykonanie

  • Kruchy spód
  • Przygotuj formę na muffinki i wyłóż ją papilotkami. Następnie w blenderze zmiksuj herbatniki na mąkę i dodaj roztopione masło. Wszystko dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  • Następnie za pomoc łyżki przekładaj ciasto do papilotek na wysokość około pół centymetra. Staraj się, aby krucha warstwa była jak najbardziej płaska.
  • Formę włóż do lodówki, a następnie przygotuj sernik.
  • Sernik jaglany
  • Ugotuj kaszę jaglaną w nieosolonej wodzie na miękko. Następnie do blendera przełóż zamrożone truskawki i zasyp cukrem pudrem, aby szybciej się rozmroziły.
  • W między czasie namocz żelatynę w listkach w sporej ilości wody. Żelatynę będziesz później odciskać, dlatego ilość wody nie ma tutaj znaczenia. Istotne jest natomiast, aby przykryła całą żelatynę. Pamiętaj także, aby rozdzielić dokładnie wszystkie listki od siebie przed namoczeniem.
  • Gdy kasza jaglana będzie już gotowa, przełóż ją do truskawek, dodaj jogurt naturalny oraz ekstrakt z wanilii i wszystko zmiksuj na gładką masę.
  • Następnie w garnku na małym ogniu podgrzewaj białą czekoladę z mlekiem. Gdy czekolada całkowicie się roztopi, zdejmij garnuszek z ognia i dodaj odciśniętą, namoczoną żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia się żelatyny. 
  • Blendując truskawki na niskich obrotach, wlewaj wystudzoną czekoladę i miksuj, aż wszystkie składniki się połączą. 
  • Następnie za pomocą małej chochelki wykładaj masę jaglaną na kruchy spód do papilotek. Wszystko włóż do lodówki na minimum 3 h. 
  • Deser możesz udekorować według własnego uznania. Ja zdecydowałam się na wykorzystanie hydrolizowanej czekolady, którą wspólnie z instruktorem wykonałam na szkoleniu.

Wskazówki

  • Pamiętaj, aby nie zagotować żelatyny, gdyż traci ona wówczas swoje właściwości i deser się nie zsiądzie.

2 komentarze

  1. Fajne! A hydrolizowana nie sprawiła kłopotu? 😉

  2. Cake therapy

    Jeszcze nie próbowałam robić własnej i użyłam tej, którą robiliśmy na szkoleniu cukierniczym 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*