Babeczki cytrynowe z kremem z kwiatu czarnego bzu

Babeczki cytrynowe z kremem z kwiatu czarnego bzu

Zbliżający się ślub przyjaciółki zainspirował mnie do przygotowania czegoś naprawdę specjalnego. Ze względu na tą wyjątkową okazję, od razu na myśl przyszły mi smaki Angielskiego Tortu Królewskiego (ang. Royal Wedding Cake). Połączenie cytryny i zapachu kwiatu czarnego bzu brzmiao genialnie. Tak więc zdecydowałam, że to będzie właśnie to! I tak oto powstały babeczki cytrynowe z kremem z kwiatu czarnego bzu.

Trudność:    
Czas przygotowania: 1 h 
Porcje: 12

Będziecie potrzebować

Babeczki cytrynowe

Składniki

100 g jajek

120 g masła

140 g maślanki naturalnej

7 g proszku do pieczenia

170 g mąki

120 g cukru

skórka otarta z dwóch cytryn

Wykonanie

W pierwszej kolejności rozgrzejcie piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.

Następnie ubijcie cukier z masłem na puszystą masę. Potem dodawajcie jajka partiami, ubijając po każdym dodaniu.

Gdy uzyskacie jednolitą masę dodawajcie po łyżce mąki, cały czas miksując. Na sam koniec dodajcie maślankę i wymieszajcie mikserem do połącznia składników.

Następnie wyłóżcie formę na babeczki papilotkami i dwiema łyżkami nakładajcie ciasto do 3/4 wysokości papilotek.

Formę włóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie do suchego patyczka (ok. 25 minut).

Po tym czasie wyjmijcie babeczki i pozostawcie do całkowitego wystygnięcia.

W międzyczasie przygotujcie krem.

Krem maślany z sokiem z kwiatu czarnego bzu

Składniki

200 g masła

250 g mascarpone

2 łyżeczki syropu z kwiatu czarnego bzu

40 g cukru pudru

Wykonanie

Na początku ubijcie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawajcie po łyżce mascarpone. Na sam koniec wlejcie(miksując powoli) sok z kwiatu czarnego bzu.

Miksujcie jeszcze przez chwilę, aż do otrzymania puszystego kremu.

Następnie przełóżcie krem do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką i udekorujcie swoje babeczki.

Babeczki możecie również udekorować wafelkami, kolorowymi cukiereczkami albo tak jak ja, batonikami Duplo.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz