Beza włoska, jako baza do makaroników, deserów i dekorowania

Beza włoska z lemon curd

Na pewno każdy z Was choć raz w życiu jadł bezę. Wiadomo, że słodycze te przygotowuje się z białek jajka. Jednak istnieje kilka różnych rodzajów bez, które różnią się między sobą w sposobie przygotowania i pieczenia. Ja dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na bezę włoską, która obok bezy francuskiej jest jedną z prostszych w wykonaniu, i może być także podstawą do przygotowania makaroników.

Poziom trudności:    
Czas wykonania: 2 h (0.5 h przygotowanie + 1.5 h suszenie bezików)
Porcje: 40

Będziecie potrzebować

Składniki

60 g białek

180 g cukru (150 g + 30 g)

50 g wody

Wykonanie

Nagrzejcie piekarnik do 120°C z termoobiegiem.

W garnku umieśćcie 150 g cukru i 50 g wody i wymieszajcie przed postawieniem na kuchence. Następnie na średnim ogniu podgrzewajcie aż do rozpuszczenia się cukru (nie mieszajcie syropu cukrowego, gdyż wówczas cukier nierównomiernie będzie się rozpuszczał!).

W międzyczasie mikserze umieśćcie białka i zacznijcie ubijać wówczas gdy cukier w garnku zacznie się roztapiać. Do ubitych białek dodawajcie po łyżce cukru (z porcji 30 g), miksując aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Gdy syrop cukrowy będzie już gotowy (cukier całkowicie się rozpuści) wówczas zmniejszcie obroty miksera na minimalne i wlewajcie małym strumyczkiem syrop cukrowy do białek. Gdy cały syrop znajdzie się już w mikserze, zwiększcie obroty na maksymaln. Miksujcie tak długo aż beza będzie miała temperaturę pokojową (ok. 7 minut).

W międzyczasie przygotujcie rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówką, przełóżcie do niego masę na bezę i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formujcie małe beziki, zostawiając pomiędzy nimi około centymetra odległości.

Wskazówka: Oczywiście możecie również uformować duże krążki bezowe na tort bezowy.

Bezy pieczcie w nagrzanym piekarniku około 1.5 godziny. Bezy będą gotowe, gdy postukacie je od spodu i będą wydawały głuchy odgłos.

Ja zastosowałam beziki do ozdoby tortu cytrynowego oraz do wykonania bezików przełożonych kremem cytrynowym (ang. lemon curd).

Dodaj komentarz