Ciasto ucierane z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Butter sponge cake with peaches and whipped cream

Moją ostatnią letnią inspiracją okazało się drzewo brzoskwiniowe na działce, które obrodziło w kilogramy owoców. Piękne i słodkie brzoskwinki pojawiły się w mojej kuchni specjalnie w celu przygotowania orzeźwiającego deseru. Przygotowałam dla Was ciasto ucierane z brzoskwiniami i bitą śmietaną. Ciasto o waniliowym aromacie w połączniu z korzennymi brzoskwiniami oraz lekką bitą śmietaną spowodowało, że świat stal się piękniejszy.

Będziecie potrzebować

Ciasto ucierane

Składniki

160 g masła

220 g cukru

200 g mąki

5 g proszku do pieczenia

95 g jajek

210 g mleka

Wykonanie

Rozgrzejcie piekarnik do 180°C.

W mikserze ubijcie masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawajcie po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze ubijając aż do połączenia składników. Następnie dodajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodajcie mleko, powoli wlewając do ciasta, cały czas miksując, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Blachę 20×30 wyłóżcie papierem do pieczenia. Pomogą Wam w tym klipsy, które zabezpieczą papier przed osuwaniem się.

Do blachy wlejcie ciasto i wstawcie do piekarnika. Pieczecie do suchego patyczka (u mnie około 30 minut).

Po upieczeniu ciasto powinno całkowicie wystygnąć przez nałożeniem kolejnej warstwy.

Ciasto ucierane może być wykorzystane na wiele różnych sposobów. Na mojej stronie możecie znaleźć tort tęczowy, który składa się właśnie z placków z ciasta ucieranego.

Korzenne brzoskwinie

Składniki

1 kg brzoskwiń

20 g mąki kukurydzianej

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki gałki muszkatułowej

Szczypta soli

50 g cukru

Wykonanie

Wszystkie składniki umieśćcie na patelni i podsmażajcie przez 5 minut na średnim ogniu, aż brzoskwinie lekko się rozpadną a cukier roztopi. Gorące brzoskwinie wyłóżcie na ciasto. Całość przełóżcie do lodówki, aby się lekko schłodziło.

Bita śmietana

Składniki

50 g cukru pudru

400 g śmietany kremówki

Wykonanie

Śmietanę ubijcie z cukrem pudrem an sztywno, a następnie wyłóżcie ją na schłodzone w lodówce ciasto. Wstawcie wszystko do lodówki, najlepiej na całą noc.

Zobaczcie także inne formy przygotowania ciastu ucieranego z brzoskwiniami i bitą śmietaną.

Smacznego!

Dodaj komentarz