Tort czekoladowy, który pokochacie

Chocolate cake with Knoppers

Tort czekoladowy można rozumieć na wiele sposobów, lecz każdy kto kocha czekoladę zrozumie, że jej działanie jest zbawienie. Czekolada działa niemalże jak narkotyk, natychmiastowo poprawia humor i można się od niej nieźle uzależnić 😉 Ale na tym własnie polega terapia słodyczowa. Spróbujcie sami, a przekonacie się, że nie ma na świecie żadnego zamiennika – czekolada – to jest to!

Do wykonania tortu będziecie potrzebować:

Biszkopt czekoladowy

Składniki

210 g jajek

120 g cukru

110 g mąki tortowej

20 g mąki ziemniaczanej

40 g gorzkiego kakao

60 g masła

2 łyżki likieru malinowego (lub takiego, który najbardziej lubicie łączyć z czekoladą, np. miętowy)

Wykonanie

Nastawcie piekarnik na 170°C w trybie góra-dół.

Jajka ubijacie z cukrem na puszytą masę. W osobnej misce mieszamy suche składniki. W garnku roztapiamy masło na małym ogniu (ważne, żeby miało jak najniższą możliwą temperaturę). Do masy jajecznej, miksowanej na małych obrotach, wlewajcie powoli roztopione masło. Dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodawajcie po łyżce suchych składników, cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wlejcie likier i dokładnie wymieszajcie. Kiedy wszystkie składniki dobrze sie połączą, wasza masa jest już gotowa.

Dno tortownicty o średnicy 23.5 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Do tortownicy wlejcie gotową masę i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Pieczcie około 20 minut lub do suchego patyczka. Ciasto pozostawcie do całkowitego wystygnięcia.

Chrupiący masa czekoladowa

Składniki

45 g oliwy z oliwek

40 g masła

4 x czekolady z chrupkami (każda 100 g)

Wykonanie

Czekoladę połamcie na małe kawałki i roztopcie w kąpieli wodnej. Do gorącej czekolady dodajcie masło i oliwę z oliwek i wszystko dokładnie wymieszajcie, aż do momentu roztopienia masła.

Poncz

Składniki

60 g cukru

50 g wody

40 g likieru

Wykonanie

Wodę zagotujcie z cukrem (nie mieszajcie podczas gotowania!), a następnie zdjemijcie z ognia i dodajcie likieru.

W tym momencie podzielcie na dwie części biszkopt i usuńcie górkę, jeżeli tak powstała.

Pierwszą warstwę biszkoptu włóżcie do tortownicy (nie musicie dna wykładać ponownie papierem), a nastęnie naponczujcie używając łyżeczki lub pędzelka. W następne kolejności wylejcie na biszkopt chrupiący mus czekoladowy. Wszystko wstawcie do lodówki na pół godziny.

W międzyczasie przygotujcie polewę lustrzaną.

Lustrzana polewa kakaowa

Składniki

207 g śmietanki 30%

100 g gorzkiego kakao

170 g wody

250 g cukru

50 g miodu

40 g wody + 25 g żelatyny

Wykonanie

Namoczcie żelatynę w wodzie.

Śmietankę, wodę, kakao oraz cukier zagotujcie. Po zagotowaniu dokładnie wszystko wymieszajcie i dodajcie miodu. Mieszajcie aż do połączenia składników. Na końcu dodajcie namoczoną żelatynę i mieszajcie aż do calkowitego rozpuszczenia żelatyny.

Aby polewa była idealnie gładka zblendujcie ją dokładnie, a następnie przelejcie przez drobne sitko do osobnego naczynia, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Przykryjcie naczynie folią spożywczą i odstawcie na bok do wystygnięcia.

W następnej kolejności przygotujcie mus czekoladowy.

Mus z gorzkiej czekolady

Składniki

60 g żółtek

45 g wody

50 g cukru

Cukier z prawdziwą wanilią

150 g śmietanki 30%

100 g gorzkiej czekolady

10 g żelatyny + 20 g wody

Wykonanie

Zagotujcie wodę z cukrem i cukrem z wanilią (wymieszajcie tak, aby woda przykryła cukier, jednak nie mieszjacie podczas gotowania – możecie bardzo poważnie się poparzyć!). Powstały syrop cukrowy wlewajcie małym strumieniem do żółtek ubijanych na niskich obrotach. Wszystko ubijajcie, aż do powstania puszystej masy (prawie białej).

Żelatynę namoczcie w wodzie i roztopcie (nie gotujcie!) na małym ogniu.

Ubijcie śmietanę na sztywno.

Roztopcie gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie odstawcie z ognia. Do czekolady małymi porcjami dodawajcie śmietankę na przemian z utartymi żółtkami. Po każdym dodaniu mieszajcie do połączenia. Na samym końcu do musu dodajcie roztopioną żelatynę i wszystko dokładnie wymieszajcie. Wasz mus jest już gotowy.

Wyjmujcie z lodówki część waszego tortu i wyłóżcie na niego drugą warstwę biszkoptu. Tak samo jak poprzednio, naponczujcie biszkopt. Na samą górę wylejcie mus czekoladowy i wszystko wstawcie do lodówki aż mus stężeje. Po tym czasie przełóżcie ciasto do zamrażarki na ok. 1 godzinę.

Na blacie postawcie duży talerz, a na nim miskę (o średnicy mniejszej od tortu) odwórconą do góry nogami. Na misce postawcie tort.

Wymieszajcie dokładnie polewę lustrzaną, najlepiej zrobić to trzepaczką. Gotową i wystygniętą polewę wylewajcie powoli na górę tortu okrężnymi ruchami, tak aby cały tort z góry i bo pokach był pokryty równomiernie.

W tym miejscu możecie udekorować tort według własnego uznania. Ja wykonałam dwie osłony tortu czekoladowego w połączeniu z łamiącymi słodkość borówkami amerykańskimi oraz w połączeniu z wafelkami Knoppers.

Pozostawcie tort czekoladowy na parę minut na misce, aby polewa dobrze ściekła na talerz, a następnie przełóżcie tort na paterę lub podstawkę używając długiego zaokrąglonego noża. Wstawcie tort do lodówki na minimum 1 godzinę.

Po tym czasie możecie rozkoszować się genialnym smakiem musu czekoladowego połączonego z czekoladową chrupką. Jednym słowem, smakując tortu czekoladowego zostajecie poddani najlepszej z możliwych terapii słodyczowych. Gwarantowany natychmiastowy uśmiech i poprawa ogólnego samopoczucia 🙂

 

 

Dodaj komentarz