Muffinki czekoladowe z M&Ms z kremem maślanym i mlekiem skondensowanym

chocolate muffins with M&Ms

Jako olbrzymi fan słodyczy naszedł czas na pzygotowanie deseru z dropsami M&Ms. Moja inspiracja zakładała jak największą ilość cukierków, dlatego dodałam je zarówno do babeczek, jak i do kremu. A sam krem postanowiłam ożywić mlekiem skondensowanym słodzonym – im więcej kalorii tym lepiej! A w ten sposób powstały muffinki czekoladowe z M&Ms z kremem maślanym i mlekiem skondensowanym.

Będziecie potrzebować

Muffinki czekoladowe

Składniki

100 g jajek

240 g cukru

150 g mleka

300 g mąki tortowej

15 g kakao

Cukier z wanilią

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g masła

90 g czekoladowych M&Ms

Wykonanie

Rozgrzejscie piekarnik do 180°C.

Przygotujcie formę na muffinki i wyłóżcie ją papilotkami. Ciasta wystarczy na 12 dużych babeczek.

Jajka z cukrem i cukrem z wanilią ubijcie na puszystą masę. W osobnej misce wymieszajcie suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę). Do masy jajecznej dodawajcie małym strumieniem mleko, cały czas miksując na niewielkich obrotach. W garnku na małym ogniu roztopcie maslo i gorące małym strumieniem wlewajcie do ciasta, cały czas miksując.

Pod koniec dodajcie suche składniki i wszystko wymieszajcie łyżką aż do połączenia, a następnie M&Ms i również delikatnie wymieszajcie. Nakładajcie ciasto łyżką lub mniejszą chochlą do papilotek, a następnie włóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie do suchego patyczka (u mnie około 30 minut).

Gotowe babeczki pozostawcie do całkowitego wystygnięcia.

Krem maślany z mlekiem skondensowanym

Składniki

200 g masła

120 g mleka skondensowanego słodzonego

Wykonanie

Masło ubijcie w mikserze na puszystą masę (trwa to około 10 minut, gdy ubijacie na najwyższych obrotach). A następnie, cały czas ubijając, wlewajcie mleko małym strumieniem. Miksujcie jeszcze przez chwilę aż do połączenia składników.

W tym momencie możecie również dodać do kremu wybrany przez Was barwnik lub pozostawić krem w istniejącym kolorze (lekko żółty).

Ozdabianie muffinek

Krem przełóżcie do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką i udekorujcie babeczki okrężnymi ruchami. Muffinki możecie ozdobić czymkolwiek macie ochotę. Ja użyłam drażetek M&Ms i truskawek.

Połączenie kwaśnych truskawek i słodkich babeczek smakowało genialnie!

 

Dodaj komentarz