Ciasto jogurtowe z truskawkami

Yoghurt cake with strawberries

Niejednokrotnie zdarzają mi się momenty, w których dowiaduję się, że goście już do mnie jadą, lub będą lada dzień, a ja nie mam nic słodkiego do kawy… Wtedy z pomocą przychodzi mi właśnie ten przepis na szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami! Oczywiście truskawki możecie zastąpić dowolnymi owocami, które lubicie. Zajrzyjcie do przepisu i przekonajcie się jakie to proste 🙂

Do wykonania ciasta będziecie potrzebować:

Składniki

150 g jajek

180 g cukru

125 g oleju

450 g mąki pszennej

350 g jogurtu naturalnego (może również być grecki)

5 g proszku do pieczenia

ok. 250 g truskawek (lub innych ulubionych owoców – borówek, brzoskwiń, jabłek, gruszek)

cukier puder do oprószenia

Wykonanie

Rozgrzejcie piekarnik do 180°C oraz wyłóżcie prostokątną blachę (23 x 35 cm) papierem do pieczenia.

Wymieszajcie jajka z olejem, do połączenia składników. Następnie dodajcie jogurt naturalny oraz cukier i miksujcie, aż składniki się połączą. W osobnej misce wymieszajcie proszek do pieczenia z mąką, a następnie dodajcie do masy jogurtowej i wymieszajcie szpatułką, jedynie do połączenia.

Wylejcie ciasto na wcześniej wyłożoną papierem blachę i wyłóżcie na nim owoce, a następnie włóżcie do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczcie ok. 50 minut lub do suchego patyczka.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika i jego ostudzeniu oprószamy ciasto cukrem pudrem.

Gotowe!

Yoghurt cake with strawberries

Dodaj komentarz