Domowa nutella, czyli krem z orzechów laskowych

Home made nutella

Domowa nutella … mmm 🙂 Dokładnie tak sobie pomyślałam wyjmując z szafki paczkę orzechów laskowych, które miałam wykorzystać do makaroników. I oczywiście makaroniki laskowe też zrobiłam. Jednak nutelli nie mogłam się oprzeć i tak oto powstał ten przepis.

Składniki

100 g orzechów laskowych

pół szklanki miodu

7 łyżek mleka 3,2 %

2 łyżki gorzkiego kakao

Przygotowanie

Nagrzejcie piekarnik do 200°C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóżcie orzechy i wstawcie blachę do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Na blacie kuchennym rozłóżcie bawełnianą ściereczkę i wysypcie na nią uprażone orzechy. Zróbcie sakiewkę (pilnując aby nie miała żadnych dziur, żeby orzechy nie wypadały) i stukajcie o blat lub pocierajcie rękami, aby skórka odeszła od orzechów. Możliwe, że nie wszystkie orzechy będą chciały się poddać, dlatego, te które jeszcze będą miały na sobie skórkę, możecie swobodnie jeszcze na kilka minut wrzucić z powrotem do piekarnika.

Tak przygotowane orzechy wrzucamy do malaksera i miksujemy na pastę. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na krem.

Wasza domowa nutella jest już gotowa!

 

2 Replies to “Domowa nutella, czyli krem z orzechów laskowych”

  1. Ale Bomba! Muszę wypróbować koniecznie! :O

    1. Świetnie komponuje się z naleśnikami albo na chałce 😀

Dodaj komentarz