Drożdżówki z czarnymi malinami i kruszonką

Buns with black raspberries and a crumble

Czy istnieje ktokolwiek, kto w życiu nie zjadł choć jednej drożdżówki? Ja jeszcze nie spotkałam takiej osoby 😉 Każdy dobrze wie, że przede wszystkim drożdżówki  uwielbiają dzieci. Ja sama zajadałam się nimi w szkole, a teraz również nie mogę sobie ich odmówić.

Ja przygotowałam dla Was tradycyjne drożdżówki z kruszonką, a w ramach smaku przełamującego słodycz wykorzystałam czarne maliny z działki mojej babci. Zresztą sami zobaczcie.

Będziecie potrzebować

Drożdżówki

Składniki

7 g suchych drożdży

200 g mleka

40 g masła

20 g  cukru

200 g mąki

Przygotowanie

Masło roztapiamy na małym ogniu. Mleko powinno  być w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane.

Wszystkie składniki łączymy w mikserze i mieszamy aż  do połączenia. Na koniec zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wskazówka: ja nastawiam piekarnik na 30°C w trybie góra-dół i do tak nagrzanego pieka wstawiam ciasto w szklanej misce przykryte ściereczką

Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W międzyczasie przygotowuję kruszonkę.

Kruszonka

Składniki

50g zimnego masła

100 g mąki

25 g cukru

Przygotowanie

Masło siekamy na drobne kawałki i zagniatamy z mąką i cukrem.

Formowanie drożdżówek

Nastawcie piekarnik na 180°C

Z wyrośniętego ciasta uformujcie wałek i podzielcie go na 6 równych części.  Z każdej części uformujcie kulki i spłaszczcie je. Na spłaszczone kulki nałóżcie maliny (lub inne owoce, bez których nie wyobrażacie sobie swoich drożdżówek!), a następne posypcie obficie kruszonką.

Tak przygotowane drożdżówki wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie ok. 20 minut. Drożdżówki są gotowe wówczas, gdy od spodu postukane nożem wydają głuchy odgłos.

A  oto jak wyglądały moje cuda !

 

Dodaj komentarz