Eklerki z truskawkami i bitą śmietaną

Eklerki z bitą śmietaną i kisielem truskawkowym

Eklerki – deser, który można przygotować niemalże na każdy sposób, zarówno wytrawny, jak i słodki. Samo ciasto parzone, z którego przygotowuje się te cuda, nie posiada cukru, stąd też taka dowolność smaków. Ja postanowiłam przygotować najprostszą formę eklerków (jako, że robiłam je pierwszy raz w życiu) z nutą swoich smaków.  I tak oto powstały eklerki z bitą śmietaną i kisielem truskawkowym.

Trudność:       
Czas przygotowania: 1.5 h 
Porcje: 15

Będziecie potrzebować

Eklerki

Składniki

110 g mleka

100 g wody

50 g masła

20 g syropu z pomarańczy

150 g mąki

25 g mąki ziemniaczanej

250 g jajek

Wykonanie

W pierwsze kolejności  rozgrzejcie piekarnik do 200°C w trybie góra-dół.

Następnie przygotujcie mały garnek i przełóżcie do niego mleko, wodę, masło i syrop z pomarańczy. Wszystko zagotujcie.

W międzyczasie w osobnej misce wymieszajcie suche składniki (mąkę ziemniaczaną i zwykła). Gdy składniki w garnku zaczną się gotować, zmniejszcie gaz i cały czas energicznie mieszając dodawajcie suche składniki. Gotująca się masa konsystencją powinna przypominać ciasto po około 30 sekundach. Wówczas zdejmijcie ją z palnika i przełóżcie do miksera. Zaczekajcie aż lekko ostygnie.

Następnie cały czas miksując ciasto na średnich obrotach, dodawajcie po jednym jajku. Miksujcie wszystko aż do połączenia składników.

Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia.

Do rękawa cukierniczego z wybraną przełóżcie masę i wyciskajcie eklerki na blachę. Na tym etapie ogranicza Was już jedynie Wasza wyobraźnia. Ja wykonałam eklerki okrągłe (tzw. ptysie). Natomiast w zależności od końcówki jaką wybraliście, jak też od kształtu na jaki się zdecydowaliście, możecie stworzyć własne cuda.

Gotowe eklerki/ptysie włóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie około 20 minut lub do „suchego patyczka”.

Gdy wasze eklerki będą gotowe, wyjmijcie je z piekarnika i pozostawcie do całkowitego ostygnięcia.

Teraz czas na przygotowanie masy!

Kisiel truskawkowy

Składniki

100 g truskawek mrożonych (w sezonie możecie również użyć świeżych)

30 g cukru pudru

20 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie

Do garnka przełóżcie truskawki wraz z cukrem pudrem (w przypadku mrożonych owoców dolejcie jeszcze pół szklanki wody) i zagotujcie, aż truskawki zmiękną. Następnie zmiksujcie wszystko blenderem. Gdy masa truskawkowa będzie gładka w 1/3 szklanki zimnej wody rozpuśćcie mąkę ziemniaczaną i małym strumieniem wlewajcie do gotujących się truskawek. Pamiętajcie, żeby cały czas mieszać kisiel, aby nie powstały grudki. Gdy wasz kisiel będzie już naprawdę gęsty odstawcie go z ognia i pozostawcie do całkowitego wystygnięcia, a następnie przełóżcie do lodówki.

Gdy kisiel lekko schłodzi się w lodówce (ok. 15 minut) przygotujcie bitą śmietanę.

Bita śmietana

Składniki

30 g cukru pudru

400 g śmietanki 30%

Wykonanie

Zacznijcie od ubicia w mikserze na sztywno śmietanki kremówki z cukrem pudrem, a następnie przełóżcie całość do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką.

Teraz możecie zacząć dekorowanie eklerków (ptysiów). W tym celu przekrójcie je w poprzek i na dolną część wyłóżcie łyżeczkę kisielu truskawkowego, a następnie wyciśnijcie sporą porcję bitej śmietany. Nałóżcie górną część eklerka. Gdy wszystkie wasze ptysie będą już gotowe – udekorujcie je cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz