Kogel mogel z malinami na gorąco

Kogel mogel

Wszyscy dobrze znacie kogel mogel z dzieciństwa. Ja postanowiłam trochę odświeżyć ten deser i pokazać Wam, jak w prosty sposób sprawić, że zasmakuje nawet miłośnikom jedynie wytrawnych smaków 🙂

Kogel mogel to znany już od XVII wieku deser, który pierwszy raz pojawił się z Polsce. Zyskał na popularności w okresie międzywojennym oraz w czasach PRL-u, kiedy to słodycze były bardzo trudno dostępne. Deser składał się z żółtek surowych, utartych z cukrem. Można go wzbogacić różnymi dodatkami. Ja preferuję kakao gorzkie lub dowolny likier.

Ja przygotowałam dla Was nieco odmimenioną wersję tego polskiego deseru. Zapiekłam popularny kogel mogel z malinami, a na wierzch już gotowego deseru położyłam także świeże owoce.

Będziecie potrzebować:

mixer
Mikser

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

90 g żółtek

40 g cukru pudru

Laska wanilii

250 g świeych malin

Wykonanie:

Rozgrzejcie piekarnik do 180°C. W mikserze umieśćcie żółtka z cukrem pudrem i ubijajacie na puszysta masę. W momencie, gdy masa zmieni kolor zbliżony do białego, wówczas dodajcie ziarna z laski wanilii.

Przygotujcie 4 kokilki lub małe miseczki. Przełóżcie do każdej dwie stołowe łyżki masy jajecznej, a następnie włóżcie 4 maliny do każdej miseczki. Następnie resztę masy rozłóżcie po równo do wszystkich kokilek. Tak przygotowane desery zapiekajcie w nagrzanym piekarniku przez około 8 minut.

Na gorący deser wyłóżcie świeże maliny i miętę.

Smacznego!

Kogel mogel

Dodaj komentarz