Kruche ciasteczka z solonym karmelem

Kruche ciasteczka z solonym karmelem

Kruche ciasto na surowych żółtkach to genialny sposób na wykorzystanie żółtek pozostałych po pieczeniu makaroników, bez czy też ciasta ucieranego. Żółtka jajek to bardzo specyficzny produkt, który nie może wiele dni przebywać w lodówce lub zamrażarce. Dlatego też zdecydowałam się na szybkie wykorzystanie kilku żółtek pozostałych po wykonaniu tortu ombre, do wykonanie kruchych ciasteczek z solonym karmelem 🙂

Poziom trudności:    
Czas wykonania: 2 h 
Porcje: 30

Będziecie potrzebować

Kruche ciasteczka

Składniki

140 g masła

50 g cukru

140 g maki

75 g żółtek (ok. 5 żółtek)

Wykonanie

Na początku rozgrzejcie piekarnik do 180°C.

Następnie umieśćcie wszystkie składniki w mikserze i mieszajcie na średnio wysokich obrotach (u mnie 3 poziom na 4). Gdy składniki zaczną się łączyć, wyjmijcie ciasto z miksera i szybko zagniećcie je na stolnicy (ja użyłam stolnicy silikonowej). Gdy ciasto będzie już jednolitą masą, uformujcie je w kulę i owińcie folią spożywczą. W takiej formie włóżcie ciasto do lodówki na 30 minut.

Następnie wyjmijcie ciasto z lodówki i uformujcie ciasteczka. Ja wykonałam tradycyjne kruche „kluseczki śląskie”. Ciasteczka układajcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie w nagrzanym piekarniku około 20 minut.

Po upieczeniu ciasteczka pozostawcie do całkowitego wystygnięcia. Na koniec możecie udekorować je w dowolny sposób. Ja przygotowałam solony karmel do dekoracji moich kluseczek.

Solony karmel

Składniki 

100 g cukru

100 g śmietanki kremówki 30%

pół łyżeczki soli

Wykonanie

Na początku umieśćcie cukier na patelni lub w małym garnuszku i roztapiajcie na małym ogniu.

Wskazówka: Istotne jest, abyście cały czas pilnowali cukru, ponieważ chwila nieuwagi może spowodować jego spalenie.

Gdy cukier roztopi się całkowicie i osiągnie złoty kolor, zdejmijcie patelnię/garnuszek z ognia i dodajcie śmietankę. Następnie powoli mieszajcie odwrotną stroną drewnianej łyżki, aż do momentu, gdy powstanie jednolita konsystencja sosu. Na koniec dodajcie jeszcze pół łyżeczki soli i wymieszajcie. Wasz solony karmel jest gotowy.

Zanim udekorujecie nim ciasteczka, odstawcie karmel na bok do ostygnięcia do temperatury około 40°C. Wówczas przełóżcie solony karmel do worka cukierniczego i udekorujcie nim wasz ciasteczka.

Dobrej zabawy!

Dodaj komentarz