Krem cytrynowy (lemon curd) – idealny do ciast i orzeźwiających deserów

Beza włoska z lemon curd

Sławny krem cytrynowy ( lemon curd ) idealny do ciast i orzeźwiających deserów. Każdy miłośnik kwaśnych smaków przyzna, że nie można mu się oprzeć. Ze względu na potrzebę zastosowania lemon curd do tortu cytrynowego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na to cudo.

Poziom trudności:    
Czas wykonania: 2 h

Będziecie potrzebować

Lemon curd

Składniki

4 cytryny (skórka + sok)

320 g cukru

230 g jajek

70 g żółtek

160 g masła

Przygotowanie

Na początku wszystkie składniki umieśćcie w garnku i podgrzewajcie do zagotowania na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu gdy krem zgęstnieje i osiągnie konsystencję kisielu.

Konsystencja i kwaskowaty smak lemon curd powoduje, że możecie go zastosować w wielu różnych odsłonach. Ja wykorzystałam krem cytrynowy do przełożenia tortu cytrynowego, a także do przełożenia bezików włoskich.

Smacznego!

Dodaj komentarz