Leśne ciasto z truskawkami i czerwonymi porzeczkami

Forest cake

Szpinak – to zielone warzywo ma swoich zwolenników i przeciwników. Spotykam zarówno tych, którzy mogą go jeść codziennie, jak też tych, którzy na samą o nim robią się zieloni. Jedno jest pewne, właściwości oraz kolor szpinaku powalają. Zobaczcie co ja zrobilam z tym wspaniałym warzywem!

Leśne ciasto znane też jako leśny mech można przygotować na wiele sposobów. I w tym przypadku ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. W mojej wersji ciasto składało się ze szpinakowego biszkoptu, musu truskawkowego i bitej śmietany.

Zielony biszkopt

Składniki

200 g jajek

220 g cukru

135 g oleju słonecznikowego

270 g mąki pszennej

11 g proszku do pieczenia

2 g sody oczyszczonej

400 g mrożonego szpinaku

Czerwone porzeczki (do ozdoby)

Wykonanie

Rozmroźcie szpinak na patelni na małym ogniu i odsączcie z niego jak najwięcej wody. Pozostawcie do ostygnięcia.

Rozgrzejcie piekarnik do 170°C.

W mikserze ubijcie jajka z cukrem na puszystą masę na najwyyższych obrotach. Następnie na mniejszych obrotach dodawajcie olej słonecznikowy.

W osobnej miseczce wymieszajcie mąkę, proszek do pieczenia i sodę.

Do masy jajecznej dodajcie wystudzony szpinak i wszystko dokładnie wymieszajcie. Na koniec powoli dodawajcie mąkę z proszkiem i sodą.

Wyłóżcie dno okrągłej formy (23cm średnicy) papierem do pieczenia i wylejcie masę szpinakową. Pieczcie około 40 minut lub do suchego patyczka.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawcie ciasto do całkowitego wystygnięcia a następnie podzielcie na dwa blaty i usuńcie górkę (zostawcie tę część ciasta do dekoracji).

Mus truskawkowy

Składniki

500 g truskawek (ja użyłam świeżych)

15 g cukru pudru

15 g żelatyny

Wykonanie

Truskawki umieśćcie w blenderze z cukrem pudrem i zmiksujcie do uzyskania jednolitej masy. Namoczcie żelatynę w odrobinie wody i po 10 minutach podgrzejcie tylko do rozpuszczenia. Wymieszajcie z truskawkami i odstawcie do lodówki do lekkiego stężenia.

Bita śmietana z mascarpone

Składniki

400 ml śmietany 30%

250 g mascarpone

30 g cukru pudru

Wykonanie

Ubijcie śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno na najwyżzych brotach. Następnie na niskich obrotach dodawajcie po łyżce mascarpone. Wszystko dobze połączcie, a wasz krem będzie już gotowy.

Składanie deseru

Na blat szpinakowego biszkoptu wyłóżcie mus truskawkowy, a następnie wyłóżcie połowę śmietany z mascarpone. Przykryjcie wszystko drugim blatem ciasta, na który wyłóżcie pozostałą część bitej śmietany. Wszystko odzóbcie pokruszonymi kawałkami ciasta i porzeczkami.

Gotowe!

Forest cake

Forest cake

Forest cake

One Reply to “Leśne ciasto z truskawkami i czerwonymi porzeczkami”

  1. Wygląda i smakuje doskonale! A jaka porcja witamin?! Dobry sposób na dzieciaki, które unikają szpinaku.

Dodaj komentarz