Makaroniki mocno cytrynowe z lemon curd

Makaroniki mocno cytrynowe z lemon curd

Makaroniki mocno cytrynowe z lemon curd… jednymi słowy coś dla miłośników kwaskowatych słodkości. Tym razem do wykonania tych francuskich smakołyków będziecie potrzebować domowe roboty krem cytrynowy, które spokojnie możecie wykonać kilka dni wcześniej. Spróbujcie sami wykonań te genialne ciasteczka, a obiecuje, że efekt końcowy zwali Was z nóg 🙂

Poziom trudności:     
Czas wykonania: 2.5 h (lemon curd – 1/2 h, makaroniki – 2 h)
Porcje: 20

Będziecie potrzebować

Makaroniki mocno cytrynowe

Składniki

150 g blanszowanych migdałów

150 g cukru pudru

180 g cukru ( rozdzielone na dwie porcje : 150 g i 30 g )

50 ml wody

120 g białek ( rozdzielone na dwie porcje po 60 g )

żółty barwnik (najlepiej w proszku, ale możecie również użyć tego)

Przygotowanie

Wymieszajcie w misce migdały i cukier puder, a następnie przełóżcie całość do malaksera i miksujcie do powstania jednolitej mąki. Uważajcie, aby z migdałów nie powstała pasta. W następnej kolejności podzielcie białka po 60 g – jedną porcję przełóżcie do miksera (będziecie w nim ubijać białka na bezę), a drugą porcję wymieszajcie z mąką migdałową. W tym momencie możecie również dodać barwnik i dokładnie wymieszać z powstałą masą.

Do garnka wlejcie 50 ml wody oraz wsypcie 150 g cukru, wymieszajcie, a następnie ustawcie na palniku na średnim ogniu.

Wskazówka: Nie mieszajcie gotującego się syropu cukrowego!!!

Gdy cukier zacznie się już rozpuszczać, jednocześnie zmieniając się w syrop cukrowy (jednolita konsystencja i przeźroczysty kolor), wówczas zacznijcie ubijać białka na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodawajcie po łyżce cukru, po każdym dodaniu miksując aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie zmniejszcie obroty do najniżsych i cienkim strumieniem, powoli wlewajcie syrop cukrowy do ubitych białek.

Wskazówka: W ten sposób otrzymujecie bezę włoską  🙂

Gdy cały syrop cukrowy znajdzie się już w mikserze wówczas zwiększcie obroty do najwyższych i miksujcie aż masa wewnątrz będzie miała temperaturę otoczenia. Powstałą bezę przekładajcie w trzech porcjach do masy migdałowej, po każdym dodaniu powoli i starannie mieszając. Pamiętajcie, aby nie mieszać za szybko, a jednocześnie usuwać powstałe pęcherzyki powietrza (odpowietrzanie masy) poprzez rozcieranie masy po ściankach naczynia. Masa makaronikowa jest gotowa wówczas, gdy swobodnie opada z łyżki.

Kształtowanie makaroników

Gotową masę makaronikową przełóżcie do rękawa cukierniczego z gładką końcówką.

Mata silikonowa

Jeżeli używacie maty silikonowej możecie bezpośrednio wyciskać makaroniki na matę, pamiętając aby masa znajdowała się tylko w małym kółeczku. Dobrze przygotowane ciasto makaronikowe rozlewa się do granicy większego kółeczka.

Blacha wyłożona papierem do pieczenia

Jeżeli jednak nie posiadacie maty silikonowej, wówczas wyłóżcie blachę papierem do pieczenia.

Wskazówka: Nałóżcie w każdym rogu blachy nieco ciasta makaronikowego, aby papier nie podnosił się podczas formowania ciasteczek.

Makaroniki nakładajcie za pomocą rękawa cukierniczego koniecznie pod kątem prostym do maty/blachy. W ten sposób makaroniki będą rosły w górę, a nie na boki.

Suszenie makaroników

Jeden z bardziej istotnych etapów w przygotowywaniu ciasteczek to właśnie suszenie. Ma ono na celu wysuszenie wierzchu ciasteczka, co spowoduje, że podczas pieczenia wytworzy się charakterystyczna stopka, a makaronik z góry będzie miał skorupkę I pięknie się upieką. Makaroniki suszymy do momentu, gdy ich wierzh będzie matowy, a dotknięte nie pozostawią śladu na palcu. Zazwyczaj proces ten trwa około 30 minut, ale bardzo zależy od wilgotności powietrza i może się skracać nawet do 10 iminut lub wydłużyć do godziny.

Pieczenie makaroników

Gdy wasze ciasteczka już wyschły, nastawcie piekarnik na 160°C z termoobiegiem i pieczcie makaroniki ok. 10 minut. Każdy piekarnik jest inny stąd też pamiętajcie, że czas pieczenia w każdym z nich może się różnić.

Upieczone makaroniki zdejmujcie z blachy / maty dopiero po całkowitym wystygnięciu!

Przekładanie makaroników

Do przełożenia makaroników cytrynowych możecie wykorzystać poniższy przepis na masę cytrynową.

Masa cytrynowa

Składniki

250 g mascarpone

50 g cukru pudru

100 g domowej roboty Lemon Curd

Wykonanie

W mikserze umieśćcie mascarpone z cukrem pudrem i ubijajcie, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodawajcie o łyżce kremu cytrynowego (lemon curd) i wymieszajcie wszystko dokładnie aż do połączenia.

W międzyczasie przygotujcie rękaw cukierniczy, a następnie napełnijcie go kremem cytrynowym i przekładajcie małe porcje na makaroniki i przykrywajcie kolejnymi.

Wasze makaroniki są już gotowe!

Smacznego!

Dodaj komentarz