Makaroniki truskawkowe

Makaroniki truskawekowe

Truskawki – kto ich nie kocha?! Jako, że już powoli zaczyna się sezon na te wspaniałe owoce, postanowiłam skomponować dla Was makaroniki truskawkowe z dość niekonwencjonalnym nadzieniem. Połączenie okazało się zabójczo orzeźwiające 🙂

Makaroniki – przepis podstawowy

Przepis na makaroniki znajdziecie tutaj.

Jeżeli jednak jesteście amatorami francuskich bezików, polecam Wam zajrzeć na stronę Makaronikowe ABC. Sama potrzebowałam dowiedzieć się jakie błędy popełniłam podejmując kolejne próby pieczenia makaroników, a ten post świetnie przekazuje wiedzę początkującym „makaronikowcom” 🙂

Nadzienie truskawkowe

Składniki

300 g świeżych truskawek (możecie użyć mrożonych, jednak świeże mają TEN smak)

30 g cukru pudru

15 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie

Truskawki mielimy w blenderze na pulpę. Z powstałej pulpy odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy w garnku z cukrem pudrem (uważajcie, aby nie przypalić truskawek). Do pulpy w szklance dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Pulpę z mąką przelewamy do gotujących się truskawek i mieszając jeszcze chwilę gotujemy, aż powstanie kisiel. Kisiel odstawiamy na bok do całkowitego wystygnięcia. Przekładamy makaroniki 🙂

Wskazówka: Makaroniki przełożone tym nadzieniem najlepsze są godzinę po przełożeniu. Im dłużej będą leżały tym bardziej będą mięknąć, w efekcie może robić się z nich papka. Dlatego też polecam przekładać je zaraz przed podaniem 🙂

Makaroniki truskawekowe

Makaroniki truskawkowe

 

Dodaj komentarz