Marchewkowe babeczki z serkiem Philadelphia

Babeczki marchewkowe z solonym serkiem kremowym

Na pewno nie raz mieliście dylemat, co zrobić dziecku na deser, żeby było zdrowe i jednocześnie smaczne! Nasze maluchy niestety potrafią być grymaśne i zaspokojenie ich gustów smakowych niejednokrotnie graniczy z cudem. Ja również miałam ten dylemat, jednak po zaciągnięciu inspiracji z paru (blog Mamy Chwile, blog Moje Wypieki) miejsc udało mi się wpaść na pewien pomysł 🙂

Nadszedł wreszcie ten dzień … Mój drugi syn skończył roczek! A taka uroczystość nie mogła się obejść bez słodkości! Ale co zrobić dla roczniaka, żeby jednocześnie nie sprzedać mu tony cukru (pomimo moich pasji słodyczowych staram się, aby moje dzieci nie tonęły w słodkościach)? I tutaj właśnie padł pomysł babeczek marchewkowych. Ale nie miały to być zwykłe babeczki, to w końcu miały być muffinki urodzinowe, więc tak też musiały wyglądać!

Do wykonania babeczek będziecie potrzebować:

Babeczki marchewkowe

165 g mąki

3 g proszku do pieczenia

1 g sody oczyszczonej

3 g cynamonu

1 g imbiru

1 g gałki muszkatułowej

125 g oleju roślinnego

150 g jajek

70 g oleju słonecznikowego

170 g startej na małych oczkach marchewki

63 g orzechów włoskich

Wykonanie

Nagrzewamy piekarnik do 180°C.

W misce łączymy jajka i olej. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir, gałkę muszkatułową). Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy startą marchewkę, miód oraz orzechy włoskie (uprzednio zmiksowane – niekoniecznie na pastę). Wszystko mieszamy do połączenia składników.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i przekładamy łyżką stołową masę do foremek. Moja forma mieści 12 babeczek i tyle też wyszło z powstałej masy.

Do nagrzanego piekarnika wstawiamy formę z muffinkami i pieczemy do suchego patyczka.

Dekorację muffinek zaczynamy dopiero po ich całkowitym ostygnięciu!

Krem maślany z serkiem philadelphia

130 g miękkiego masła

55 g cukru pudru

85 g serka philadelphia

W mikserze na wysokich obrotach (u mnie 4/4) ubijamy masło z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Następnie na wolnych obrotach (u mnie 2/4) dodajemy po łyżce kremowego serka.

Nasz krem jest gotowy!

Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką wedle waszego uznania 🙂 Za pomocą rękawa cukierniczego, powolnymi ruchami, robiąc coraz mniejsze okręgi nakładamy krem na babeczki, na końcu formując charakterystyczny szpic.

Dekoracja

Babeczki możecie udekorować czym tylko Wam się zamarzy (cukiereczki, koraliki, czekoladki). Ja zabrałam się za wykonanie ozdób z masy cukrowej, które możecie zobaczyć poniżej. A tutaj kilka tutoriali, z których korzystałam tworząc te ozdoby:

Poniżej moja wariacja na temat marchewkowych babeczek dla roczniaka z pomocą starszego brata!

Brother help making muffins

Dodaj komentarz