Tarta śliwkowa mocno krucha z cynamonem

Mocno krucha tarta śliwkowa z cynamonem

Sezon śliwkowy zapukał do moich drzwi i tak oto pojawiło się w moim domu pięć kilogramów śliwek! Oczywiście kompot to genialny pomysł na ich wykorzystanie, ale ja chciałam więcej. I wymyśliłam najprostszą tartę śliwkową, jaką możecie sobie wyobrazić. Zobaczcie sami 🙂

Poziom trudności:    
Czas wykonania: 2 h 
Porcje: 15

Będziecie potrzebować

 

Składniki

Kruche ciasto (wykonajcie z tego przepisu)

0.5 kg śliwek

5 g mielonego cynamonu

20 g brązowego cukru

Wykonanie

Aby wykonać tartę śliwkową wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia. Możecie również użyć formy silikonowej, wówczas nie ma konieczności pokrywania papierem do pieczenia. Następnie wykonajcie kruche ciasto, które zaraz po zagnieceniu rozwałkujcie na kształt koła i wyłóżcie na formę do pieczenia. W takiej formie wstawcie do lodówki na minimum 1 h.

W międzyczasie przygotujcie śliwki, krojąc je na połówki i jednocześnie usuwając pestki.

Gdy śliwki będa już gotowe, rozgrzejcie piekarnik do 180°C.

Następnie wyjmijcie ciasto z lodówki i podziurkujcie widelcem, tak aby dziurki sięgały dna tortownicy. Gdy wasza tarta będzie się piekła nie będą powstawały bąble.

Na ciasto w wyłóżcie śliwki układając je w dowolnie wybrany przez siebie sposób. Ja układałam owoce tworząc okręgi. Śliwki posypcie obficie brązowym cukrem oraz cynamonem. Następnie włóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie ok. 30 minut, lub dłużej, aż ciasto bo bokach formy nabierze mocno złotego koloru.

Gdy wasza tarta będzie już gotowa, wyjmijcie ją z piekarnika i pozostawcie do całkowitego wystygnięcia.

Tarta śliwkowa idealnie komponuje się z zieloną herbatą lub kawą 🙂

Smacznego!

 

One Reply to “Tarta śliwkowa mocno krucha z cynamonem”

Dodaj komentarz