Owocowy tort ombre z bitą smietaną i mascarpone

Tort ombre owocowy

Już od dawna miałam ochotę na kolejny tort ombre w mojej kolekcji. Długo zastanawiałam się jakie kolory wybrać i jak połączyć je z ulubionymi owocami. W efekcie zainspirował mnie kolor żółty – kolor lata, słońca, owoców, w połączeniu z bitą śmietaną stworzył cudowne pożegnanie lata. 

Poziom trudności:    
Czas wykonania: 2 h
Porcje: 15 

Będziecie potrzebować

 

Biszkopty ombre

Biszkopty ucierane możecie wykonać w identyczny sposób, jak w przypadku tortu tęczowego.

Ze względu na to, że przepis ten wymaga wykonania tortu ombre użyjecie innych barwników oraz podzielimy powstałe ciasto na cztery części. Do każdej części dodajecie odpowiednio:

  • 2 g barwnika żółtego
  • 4 g barwnika żółtego
  • 2 g barwnika żółtego + 1 g barwnika pomarańczowego
  • 2 g barwnika żółtego + 2 g barwnika pomarańczowego

Następnie każdą z części pieczecie po kolei w rancie lub tortownicy o średnicy 23 cm w piekarniku nagrzanym do 180°C aż do suchego patyczka (u mnie około 10 minut).

Nadzienie tortu

Składniki

400 g śmietanki 30%

500 g mascarpone

60 g cukru pudru

Wykonanie

W pierwszej kolejności w mikserze ubijcie śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, a następnie dodawajcie po łyżce mascarpone. Miksujcie wszystko aż do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.

Wasz krem jest gotowy!

Przekładanie i dekoracja tortu

Składniki

Świeże figi – 4 sztuki

250 g świeżych porzeczek

250 g borówek amerykańskich

świeże mango (1 sztuka)

Wykonanie

Na początku najciemniejszy biszkopt połóżcie na paterze, a następnie wyłóżcie go kremem śmietanowym tworząc tzw. małe beziki, bez żadnych przerw, tak aby idealnie do siebie przylegały.

Następnie następną warstwę kremu wykładajcie jeden rodzaj owoców. Na pierwszą bitej śmietany wyłóżcie mango (3/4 sztuki), na drugą borówki (150 g), a na trzecią porzeczki (200 g).

Na samym końcu udekorujcie górną warstwę pozostałymi owocami oraz ćwiartkami fig.

Najlepiej, aby tort schłodził się w lodówce minimum 12 h. Ale wyobrażam sobie że dla wielu z Was to zdecydowanie za długo! 

 

One Reply to “Owocowy tort ombre z bitą smietaną i mascarpone”

  1. Jest boski! Smakuje równie dobrze jak wygląda. I wbrew pozorom, nie jest taki słodki.. Pycha!

Dodaj komentarz