Piernik z kremowym serkiem i solonym karmelem

Kostka piernikowa z kremowym serkiem i solonym karmelem

Z okazji zbliżającej się zimy i obniżonych temperatur postanowiłam przypomnieć sobie smaki tej pory roku. Moja terapia słodyczowa skupiła się tym razem na przygotowaniu piernika z kremowym serkiem i solonym karmelem, która idealnie rozgrzeje i poprawi nastrój w te deszczowe i zimne wieczory.

Trudność:       
Czas przygotowania: 2 h 
Porcje: 30

Będziecie potrzebować

Piernik

Składniki

100 g masła

180 g jajek

30 g miodu

20 g kakao

270 g mleka

200 g mąki

200 g cukru

9 g sody oczyszczonej

7 g proszku do pieczenia

przyprawy (cynamon, gałka muszkatołowa, imbir)

Wykonanie

W pierwszej kolejności rozgrzejcie piekarnik do 180°C.

Następnie w mikserze ubijcie jajka z cukrem. W między czasie w rondelku umieśćcie masło, kakao i miód i podgrzewajcie, aż do zagotowania cały i połączenia składników. Pamiętajcie, aby ogień nie był za duży oraz aby co jakiś czas przemieszać składniki. Gdy masa kakaowa będzie już gotowa, zacznijcie wlewać ją powoli do masy jajecznej, cały czas miksując. Gdy składniki połączą się, wówczas partiami dodawajcie wymieszane suche składniki (mąka, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona) na zmianę z mlekiem, cały czas miksując, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Możecie wybrać tortownicę o średnicy 24 cm lub też blachę o wymiarach 25 x 30 cm.

Ciasto wylejcie na blachę i pieczcie w nagrzanym piekarniku, aż do suchego patyczka (u mnie trwało to około 45 minut). Po tym czasie wyjmujcie ciasto z piekarnika i pozostawcie do całkowitego wystygnięcia.

Teraz czas na przygotowanie masy z serka kremowego.

Masa z serka kremowego

Składniki

250 g serka Filadelfia (lub innego podobnego serka kremowego)

250 g mascarpone

50 g cukru pudru (jeżeli wolicie słodszy krem, możecie dodać go więcej)

Wykonanie

Rozpocznijcie od ubicia w mikserze mascarpone z cukrem. Następnie dodawajcie po łyżce kremowego serka i miksujcie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wasza masa jest już gotowa. Odstawcie ją do lodówki na czas przygotowywania solonego karmelu.

Solony karmel przygotujcie według tego przepisu.

W momencie, gdy piernik osiągnie temperaturę pokojową, możecie przystąpić do składania deseru.

W pierwszej kolejności przekrójcie piernik na tak, aby uzyskać trzy blaty. Następnie na pierwszy i blat wyłóżcie warstwę masy kremowej za pomocą rękawa cukierniczego. Ta technika pozwoli Wam uzyskać odpowiednią grubość warstwy kremowej. Kolejno przełóżcie następny blat i przykryjcie całość ostatnim, trzecim blatem. Wasz piernik jest już prawie gotowa. Brakuje jej jeszcze odrobina dekoracji, które moim zdaniem spełnia najważniejszą rolę w tym deserze, nadając mu jeszcze ciekawszy i lekko wyrafinowany smak.

Piernik pokrójcie na kwadratowe kawałki. Do rękawa cukierniczego wlejcie ciepły (nie gorący!!!) karmel i podłużnymi ruchami wylewajcie na każdy jeden kawałek z osobna. Da to efekt karmelu spływającego po bokach każdego ciastka.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz