Tarta jabłkowa z bezą włoską

Tarta jabłkowa z bezą włoską

Kolejna porcja ogródkowych jabłek zagościła w moim domu. Nie mogło z nich powstać nic innego, jak właśnie moja wariancja na temat tradycyjnej szarlotki z niewielkim akcentem bezowym. Tak oto powstała tarta jabłkowa z bezą włoską, czyli prawdziwie rozgrzewający deser w nadchodzące jesienne dni.

Trudność:    
Czas przygotowania: 1 h 
Porcje: 15

Będziecie potrzebować

 

Tarta jabłkowa

Składniki

Kruche ciasto wykonane z tego przepisu

1.5 kg jabłek

2 łyżeczki cynamonu

łyżka masła

Wykonanie

Kruche ciasto, po przygotowaniu, owińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki na około 30 miunut.

W międzyczasie obierzcie jabłka i pokrójcie na małe plasterki. Następnie roztopcie na patelni masło i wrzućcie jabłka. Wszystko posypcie cynamonem. Jabłka powinny smażyć się tak długo aż zmiękną ( u mnie trawało to około 10 minut).

W trakcie duszenia jabłek, rozgrzejcie piekarnik do 200°C.

Gdy wasze jabłka będą już gotowe, wyjmijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie do rozmiarów formy na tartę. Wyłóżcie formę kruchym ciastem i ponakłuwajcie widelcem. To spowoduje, że wasze ciasto nie będzie rosło w trakcie pieczenia.

Możecie użyć zwykłej metalowej formy lub tej, której ja użyłam, czyli silikonowej.

Teraz możecie rozpocząć wykonanie bezy włoskiej.

Beza włoska

Składniki

45 g cukru ( w porcjach po 15 g i 30 g)

20 g wody

30 g białek

Wykonanie

Rozpocznijcie od przygotowania syropu cukrowego. W tym celu w garnku umieśćcie 30 g cukru i 20 g wody. Lekko wymieszajcie składniki, aby cały cukier został równomiernie przykryty wodą. Całość podgrzewajcie na średnim ogniu (nie mieszajcie!).

Następnie umieśćcie w mikserze białka i zacznijcie je ubijać na maksymalnych obrotach (jak na zwykłą bezę). Gdy białka będą już ubite, dodawajcie po łyżcie cukru (z porcji 15 g), aż cały sie rozpuści.

W tym momencie wasz syrop cukrowy powinien już być gotowy (przeźroczysty kolor, jednolita konsystencja i brak nierozpuszczonych kryształków cukru). Zmniejszcie obroty miksera ( u mnie 2 poziom na 5 ) i powoli, małym strumyczkiem, wlewajcie syrop do ubitych białek. Gdy cały syrop znajdzie się w mikserze, włączcie go na maksymalne obroty i miksujcie tak długo, aż bez będzie miała temperaturę otoczenia.

Możecie rozpocząć składanie tarty. Na kruche ciasto wyłóżcie usmażone jabłka, a następnie przełożcie na górę bezę włoską za pomocą szpatułki lub za pomocą rękawa cukierniczego. Ja wybrałam pierwszy sposób, ponieważ zależało mi na nieregularnych falach.

Tak przygotowaną tartę włożcie do piekarnika i pieczcie w 200°C do momentu lekkiego zarumienienia bezy (około 10 minut), a następnie zmniejszcie temperaturę do 180°C i pieczcie tartę następne 20 minut. Polecam obserwować jak zachowuje się beza, czy za bardzo się nie przypieka. A także sprawdzajcie patyczkiem wasze ciasto, jeżeli będzie już wystarczająco twarde, wówczas możecie wyciągnąć je z piekarnika.

Tartę jabłkową pozostawcie do całkowitego wystygnięcia ( jeżeli posiadacie na tyle silną wolę! ). Ja natomiast podałam ciepłą tartę, co sprawiło, że gościom jeszcze bardziej smakowała 🙂

Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz