Torcik miętowy z karmelizowanymi jabłkami i white brownie

Tort miętowo jabłkowy

Dzień Matki to specjalny dzień dla każdej kobiety, która jest mamą. Ja dla swojej postanowiłam zrobić małą niespodziankę i przygotować specjalny torcik miętowy z karmelizowanymi jabłkami oraz brownie z białej czekolady. Zobaczcie sami co z tego wyszło!

Miętowe jabłka

Mięta i jabłka – genialne połączenie, które odkrywa wspaniały smak tego owocu oraz tonuje intensywność mięty. Ja chciałam jeszcze bardziej ożywić wspomniane smaki i podkreślić je białą czekoladą. A, żeby tego było mało, wszystko zostało pokryte jadalnym zamszem.

Będziecie potrzebować

White brownie, czyli brownie z białej czekolady

Składniki

100 g jajek

100 g białej czekolady

75 g cukru

100 g masła

70 g mąki

Szczypta soli

Wykonanie

Nastawcie piekarnik na 180°C.

Roztopcie białą czekoladę z masłem.

W mikserze utrzyjcie jajka z cukrem, a następnie dodawajcie powoli, miksując na wolnych obrotach, białą czekoladę z masłem. Gdy wszystko dobrze się połączy dodajcie mąkę i wymieszajcie tylko do połączenia.

Na blachę 22×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyłóżcie ciasto i pieczcie do suchego patyczka (u mnie ok. 15 minut). Pozostawcie do całkowitego osygnięcia.

Karmelizowane jabłka

Składniki

3 jabłka

1 łyżka masła

10 g miodu

8 g żelatyny

Sok z połowy cytryny

Wykonanie

Obrane jabłka pokrójcie w kosteczkę i wrzućcie na patelnię z łyżką masła. Kiedy jabłka zaczną mięknąć dodajcie miód oraz sok z cytryny. Wszystko jeszcze chwilę karmelizujcie, a następnie pozostawcie do ostygnięcia.

Krem miętowy

Składniki

90 g cukru

75 g żółtek

200 g mleka

7 g żelatyny

Garść świeżej mięty (całe gałązki, nieposiekane!)

300 g śmietanki kremówki (30%)

Wykonanie

W osobnej miseczce namoczcie żelatynę.

Utrzyjcie żółtka z cukrem, a następnie zalejcie ciepłym mlekiem. Wymieszajcie do połączenia i podgrzewajcie w kąpieli wodej, cały czas mieszając, do temperatury 82°C. Kiedy masa jajeczna osiągnię 82°C, zdejmijcie ją z ognia i dodajcie namoczoną żelatynę.

Wskazówka: Ani na chwilę nie przestawajcie mieszać, ponieważ może to spowodować powstanie jajecznicy.

Do gorącej masy jajecznej dodajcie mięte i wymieszajcie całość, tak aby mięta była całkowicie pokryta masą. Miskę zakryjcie folią spożywczą i pozostawcie do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy masa osiągnie już temperaturę pokojową odsączcie miętę rękami. Następnie zacznijcie ubijać śmietanę. Nie ubijajcie jej dokońca, tylko na tzw. ¾. Wymieszajcie ostrożnie z masą jajeczną.

Wasz krem miętowy jest już gotowy!

Składanie deseru

Do formy silikonowej o wybranym kształcie przełóżcie pierwszą warstwę masy miętowej i włóżcie do zamrażarki. Po około 20 minutach wyjmijcie i wyłóżcie warstwę jabłek, a następnie wyłóżcie krem miętowy, a wszystko przykryjcie wykrojonym do kształtu formy brownie. Tak powsyały deser wstawcie do zamrażarki na conajmniej 12 godzin.

Dekorowanie torciku

Na tym etapie będziecie potrzebowali aerografu, który wypełnicie odpowiednim barwnikiem do aerografów.

Wskazówka: jeżeli nie macie specjalnego barwnika możecie użyć zwykłego barwnika w żelu wymieszanego z wódką w stosunku 1/8 szklanki wódki i ¼ łyżeczki barwnika.

Wyjmijcie deser z zamrażarki i ostrożnie wyjmijcie go z formy silikonowej i postawcie we właściwej pozycji (brownie do dołu). Deser połóżcie na kratce na blacie owiniętym folią spożywczą i udekorujcie aerografem, równomiernie rozprowadzając kolor po torciku. W ten sposób otrzymacie torcik pokryty zamszem.

Ozdabianie torciku

Torcik możecie ozdobić według własnego uznania. Ja zdecydowałam się na wykonanie małego serduszka z gorzkiej czekolady na folii transferowej.

Mój deser posiada dwie odsłony – elegancką, która idealnie nadaje się na każdą okazję, oraz te specjalną edycję na Dzień Matki.

Tort jabłkowo miętowy

Tort miętowo jabłkowy

Tort serce

Tort serce

Dodaj komentarz