Tort czekoladowy z bitą śmietaną, żelką malinową i białą czekoladą z Lentilkami

Tort czekoladowy z białą czekoladą i malinami

 Kolejny tort, którego motywem przewodnim jest czekolada – bez wątpienia mój ulubiony składnik deserów. Jednak w tym wydaniu postanowiłam stworzyć tort czekoladowy w połączeniu z Lentilkami i malinami. Sami zobaczcie co z tego wyszło.

Będziecie potrzebować

Biszkopt czekoladowy

Składniki

230 g cukru

400 g jajek

150 g mąki

50 g kakao

Wykonanie

Nagrzejcie piekarnik do 180°C.

Wyłóżcie dno formy  średnicy 23.5 cm papierem do pieczenia.

Ubijcie w mikserze cukier z jajkami, aż do powstania białej, puszystej masy. W osobnej misce wymieszajcie kakao i mąkę, a następnie dodajcie do masy jajecznej i delikatnie wymieszajcie drewnianią łyżką. Tak powstałą masę przełóżcie do formy i wstawcie do piekarnika. Czas pieczenia to około 40 minut, lub do suchego patyczka.

Gdy biszkopt jest juz gotowy, wyjmijcie go z piekarnika i pzostawcie  do wystygnięcia do góry dnem.

Biała czekolada z Lentilkami

Składniki

300 g białej czekolady z lentilkami

30 g masła

30 g oliwy z oliwek

Wykonanie

Roztopcie białą czekoladę w kąpieli wodnej Do gorącej czekolady dodajcie masło i oliwę i wszystko wymieszajcie aż do połączenia składników.

Podzielcie biszkopt na trzy blaty. Jeden blat włóżcie do rantu i wylejcie na niego gorącą czekoladę. Wszystko włóżcie do lodówki do pełnego zastygnięcia.

Bita śmietana z mascarpone i borówkami

Składniki

200 g śmietany 30%

250 g mascarpone

40 g cukru pudru

200 g borówek amerykańskich

Wykonanie

W mikserze ubijcie na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Następnie dodawajcie po łyżce mascarpone, i mieszajcie po każdym dodaniu.

Wyjmijcie z lodówki część tortu czekoladowego i wyłóżcie kolejną warstwę – połowę bitej śmietany. Na wierzch wyłóżcie połówę borówek i wszystko przykryjcie kolejnym blatem biszkoptu czekoladowego. Włóżcie z powrotem do lodówki.

Żelka malinowa

Składniki

300 g malin

14 g żelatyny + 20 g wody

40 g cukru

Wykonanie

Żelatynę zalejcie wodą i pozostawcie do napęcznienia.

W garnku zagotujcie maliny razem z cukrem i gotujcie około 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zdjemijcie maliny z ognia i dodajcie żelatynę. Mieszajcie aż do rozpuszczenia żelatyny. Mus malinowy przetrzyjcie przez drobne sitko, tak aby większość pestek została na sitku. Odstawcie do wystygnięcia.

Krem maślany

Składniki

200 g miękkiego masła

100 g cukru pudru

25 g mleka

Barwnik (ja użyłam różowego barwnika w proszku)

Wykonanie

W mikserze na wysokich obrotach ubijcie masło razem z cukrem pudrem na puszystą masę, co jakis czas przerywając miksowanie, aby zebrać masło ze ścianek naczynia. Do puszystej masy dodajcie mleko i wymieszajcie na niskich obrotach.

Wskazówka: mleko w masie maślanej spowoduje, że będzie ona łatwo rozprowadzać się na torcie, a w lodówce szybciej zastygnie.

Wyjmijcie tort czekoladowy z lodówki i wylejcie na niego mus malinowy. Wszystko wstawcie do zamrażarki, lub jeżeli nie macie tyle miejsca, wstawcie tort do lodówki aż do zastygnięcia żelki malinowej.

Po tym czasie wyjmijcie tort z lodówki / zamrażarki i wyłóżcie na górę pozostałą bitą śmietanę i borówki. Wszystko przykryjcie ostatnim blatem czekoladowym i wstawcie do lodówki na około 10 minut.

Po tym czasie wyjmijcie tort z lodówki i zdejmijcie rant. Obłóżcie tort czekoladowy połową masy maślanej (tutaj możecie przeczytać więcej informacji na ten temat). Następnie ponownie wstawcie tort do lodówki.

Polewa lustrzana

Składniki

200 g cukru

130 g wody

20 g żelatyny + 60 g wody

40 g kakao

350 g białej czekolady

200 g mleka skondensowanego słodzonego

Wykonanie

Namoczcie żelatynę z wodą.

W garnku zagotujcie cukier z wodą i kakao, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajcie mleka skondensowanego i zagrzejcie. Po tym czasie zdejmijcie z ognia i dodajcie białą czekoladę i żelatynę. Wszystko wymieszajcie aż do powstania jednolitej masy. Następnie zblendujcie i przecedźcie przez sitko do osobnej miski, którą przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do wystygnięcia. Polewa powinna mieć temperaturę około 32°C i wówczas jest idealna, aby polać nią tort.

Wyjmijcie z lodówki tort czekoladowy i obłóżcie go pozostałą częścią masy maślanej, a następnie znów włóżcie do lodówki. Gdy polewa będzie już miała odpowiednią temperaturę, wylejcie ją na tort. Możecie to zrobić na dwa sposoby:

  • Możecie oblać nią cały tort i wówczas otrzymacie coś na kształt tego lub
  • Możecie stworzyć tzw. drip cake i wówczas powstanie wam tort czekoladowy, który ja przygotowałam.

W tym momencie najlepiej przystąpić do ozdabiania tortu. Możecie to zrobić według wlasnego uznania i ozdobić tym, co najbardziej lubicie. Ja przygotowałam tort dla siostry na urodziny, a ponieważ jest fanką Kinder Bueno, Knoppersa i Kinder niespodzianki, wykorzystałam właśnie te słodycze. A wszystko wyszło tak :

Dodaj komentarz