Halloween zbliża się wielkimi krokami, a nie wyobrażam sobie tego święta bez dyni! Jednak tym razem postanowiłam trochę zaskoczyć moich domowników i przygotowałam ciasto dynię 🙂
Połączenie słodkiego i słonego smaku w cieście dyni na pewno zaskoczy nie jednego gościa lub domownika.
Ciasto dynia
Aby wykonać ciasto dynię upieczcie dwa ciasta z tego przepisu. Po wystygnięciu przełóżcie je kremem z serka solonego.
Ciasto dynia – słodkie Halloween
Course: Dla dzieci, Halloween, PrzepisyPorcje
20
porcjiCzas przygotowania
20
minutesKalorie
333
kcalSkładniki
- Krem z solonego serka
400 g solonego serka kremowego
150 g cukru pudru
30 g masła
- Dodatkowo
pomarańczowy barwnik w żelu Wilton
Wykonanie
- Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
- Następnie wyłóż krem na jedno odwrócone ciasto dyniowe i przykryj drugim drugim. Włóż do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
- Następnie wykonaj ganache z białej czekolady do obłożenia dyni.
- Do gotowego ganachu dodaj szczyptę pomarańczwego barwnika i wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru masy czekoladowej.
- Dynię obkładaj ganachem w kilku etapach, aż do uzyskania pożądanej struktury. Po każdym etapie wkładaj ciasto do lodówki w celu schłodzenia.
- Ostatnią warstwę ganachu uformuj używając, wykonując proste ruchy od dołu do góry, co da efekt pasów.
- Czubek dyni
- Sposób I : Użyj czubka z prawdziwej dyni i obłóż go kremem, tak, aby zlewał się z ciastem.
- Sposób II : Czubek dyni możesz również wykonać z masy cukrowej, którą następnie pomalujesz jadalnymi farbkami w kolorze brązowym. Lub też obłożyć czubek ganachem z białej czekolady zabarwionym na brązowo.
Moi domownicy pochłonęli ciasto w ekspresowym tempie!
Smacznego!