Od dawna miałam zamiar przygotować ciasto ze zmielonej zielonej herbaty (matchy), ale przyznam, że czekałam na odpowiedni moment. A dokładnie chodziło o sezon truskawkowy. Udało mi się na targu upolować prawdziwe polskie trukawki, słodkie, soczyste! Idealne do kontrastu z matchą. I tak w połączeniu truskawek z biszkoptem matcha i bitą śmietaną powstało to niezwykle ciekawe ciasto. Mocno hebraciane i zielone, a jednocześnie puszyste i delikatne ciasto matcha z truskawkami.
Matcha zachwyciła mnie swoim odblaskowym, zielonym kolorem, a jednocześnie swoimi właściwościami. Ciasto matcha jest niesamowicie delikatne, a nuta truskawkowo – śmietanowa nadaje mu charakteru.
Ciasto Matcha z truskawkami
Course: Przepisy, CiastaCuisine: JapońskaDifficulty: ŁatweServings
30
servingsPrep time
5
hoursCalories
293
kcalSkładniki
- Biszkopt Matcha
80 g mąki pszennej
20 g herbaty Matcha w proszku
40 g mąki kukurydzianej
6 jajek M lub 5 jajek L
140 g cukru
- Puree z truskawek
500 g świeżych lub mrożonych truskawek
40 g cukru pudru
15 g żelatyny + woda
- Syrop Matcha
100 g wody
30 g cukru
10 g herbaty Matcha w proszku
- Bita śmietana
400 g śmietany 50%
80 g cukru pudru
5 g żelatyny + woda
- Do dekoracji
30 g herbaty Maproszku
świeże truskawki
Wykonanie
- Biszkopt Matcha
- Rozgrzej piekarnik do 175C.
- Blaszkę prostokątną 25cm x 20 cm lub okrągłą o średnicy 27cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
- Suche składniki wymieszaj w osobnej misce (mąki oraz herbatę).
- Do ubitych jajek dodawaj partiami suche składniki mieszając delikatnie za pomocą drewnianej łyżki lub miksera na najwolniejszych obrotach.
- Piecz biszkopt Matcha w nagrzanym piekarniku przez 45 minut lub do suchego patyczka.
- Puree z truskawek
- Jeżeli używasz mrożonych truskawek uprzednio je rozmroź.
- Truskawki zmiksuj na puree wraz z cukrem pudrem.
- Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody (tak, aby woda jedynie zakryła żelatynę) i odstaw na bok do napęcznienia.
- Namoczną żelatynę rozpuść na niewielkim ogniu (pamiętaj, aby nie zagotować, gdyż doprowadzając do wrzenia żelatyna traci swoje właściwości), a następnie dodaj odrobinę puree z truskawek i wymieszaj. Mieszankę wlewaj powoli do pozostałego puree i wymieszaj dokładnie.
- Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
- Syrop Matcha
- Wszystkie składniki umieść w garnku i doprowadź do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Syrop w takiej formie odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Bita śmietana
- Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody i odstaw na 10 minut.
- Następnie w mikserze ubij na sztywno śmietankę kremówkę.
- Namoczoną żelatynę rozpuść na niewielkim ogniu, a następnie zdejmij z ognia i dodaj łyżkę ubitej śmietany.
- Żelatynę wymieszaną ze śmietaną wlewaj powoli do reszty śmietany, cały czas powoli mieszając.
- Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i wstaw do lodówki.
- Składanie deseru
- Biszkopt Matcha przekrój w poprzek na dwie równe części.
- Naponczuj syropem Matcha za pomocą łyżki lub silikonowego pędzęlka, a następnie wyłóż tężejące puree z truskawek. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia puree.
- Następnie wyłóż warstwę bitej śmietany i przykryj drugim biszkoptem.
- Naponczuj go w ten sam sposób jak poprzedni i wyłóż drugą połowę puree z truskawek. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia puree.
- Na wierzch ciasta wyłóż warstwę bitej śmietany i posyp obficie herbatą Matcha w proszku za pomocą małego siteczka.
- Następnie udekoruj ciasto świeżymi truskawkami i wstaw do lodówki na minimum 12h lub na całą noc.