tort netflix

Tort Netflix / HBO – czekoladowo-owocowy

Jeden z najciekawszych projektów, jakie miałam okazję wykonać w mojej karierze słodyczowej. Godziny spędzone na wycinaniu dekoracji i doborze smaków tortu. To jest właśnie to co kocham!

Torcik był w głównej mierze czekoladowy. Biszkopty czekoladowe z gorzkim kakao przełożone kremem z białej i ciemnej czekolady. Słodycz przełamana dodatkiem żelki z malin i konfitury z czarnej porzeczki. Wszystko pokryte kremem milky way i kolorową masą cukrową.

Tort Netflix / HBO dla fana seriali

Porcji

25

porcji

Biszkopt czekoladowy najlepiej przygotować na minimum 4 dni przed oddaniem tortu. Natomiast przełożony tort powinien spędzić w lodówce minimum 12h, aby nie powstała z niego buła po obłożeniu kremem milky way i masą cukrową.

Składniki

  • Biszkopt czekoladowy
  • 5 jajek

  • 70 g mąki

  • 30 g gorzkiego kakao

  • 40 g mąki ziemniaczanej

  • 135 g cukru

  • Poncz
  • 100 g czarnej herbaty

  • 20 g malinówki (nalewki malinowej)

  • Krem z białej czekolady
  • 250 g śmietanki 30%

  • 125 g mascarpone

  • 100 g białej czekolady

  • Krem z gorzkiej czekolady
  • 250 g śmietanki 30%

  • 125 g mascarpone

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • Żelka malinowa
  • 400 g mrożonych malin

  • 70 g cukru

  • 15 g żelatyny + 40 g wody

  • Dżem z czarnej porzeczki
  • 300 g mrożonej czarnej porzeczki

  • 150 g cukru

  • Krem maślany milky way
  • 200 g masła

  • 90 g mleka w proszku

  • 40 g mleka

  • 40 g cukru

  • Dekoracja
  • 500 g masy cukrowej czarnej

  • 500 g masy cukrowej czerwonej

  • 250 g masy cukrowej białej

  • Chipsy Lay’s Oven Baken paprykowe

Wykonanie

  • Ozdoby z masy cukrowej*
  • Ozdobne napisy Netflix i HBO GO z masy cukrowej możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej i włożyć do pudełka z przykrywką. W ten sposób nie wyschną i dopasują się kształtem do tortu.
  • Przechyloną miseczkę z masy cukrowej również możesz przygotować odpowiednio wcześniej, jednak aby stwardnieć, powinna być umieszczona w szafce w pudełeczku bez wieczka.
  • Aby wykonać napisy HBO GO i Netflix najlepiej posłuży Ci szablon z wyciętych literek. Ja wydrukowałam takie szablony – HBO GO, Netflix.
  • Biszkopt czekoladowy
  • Nastaw piekarnik w trybie góra-dół na 170°C.
  • Jajka ubij z cukrem w mikserze, aż masa będzie miała lekko białawy kolor.
  • Następnie do miski przesiej obie mąki i kakao.
  • Suche składniki dodawaj w trzech partiach do masy jajecznej, mieszając drewnianą łyżką.
  • Do rantu lub blachy wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż ciasto za pomocą szpatułki. Włóż do piekarnika i piecz około 45 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Jeżeli zanurzony w biszkopcie patyczek będzie suchy wówczas Twój biszkopt jest już gotowy 🙂
  • Gotowy i wystudzony biszkopt owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 24h lub przygotuj wcześniej i zamroź.
  • Jeżeli zdecydujesz się na zamrożenie biszkoptu wówczas rozmrażaj go w lodówce około 12h.
  • Żelka z malin
  • Żelatynę namocz w wodzie i odstaw do napęcznienia.
  • Maliny rozmrażaj na patelni z dodatkiem cukru. Gdy cały cukier się rozpuści, a maliny będą miękkie, zdejmuj z ognia i wyłóż na drobne sitko.
  • Przetrzyj maliny przez sitko do uzyskania gładkiego puree. Dodaj namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
  • Przygotuj rant o średnicy mniejszej o 3 cm od średnicy biszkoptu i obłóż go od spodu folią spożywczą. Wylej żelkę do rantu i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Następnie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Dżem z czarnej porzeczki
  • Porzeczki wraz z cukrem podgrzewaj przez około 20 minut na średnim ogniu.
  • Przełóż do blendera i miksuj na średnich obrotach około 5 minut. Następnie przetrzyj przez drobne sitko.
  • Odstaw na bok do całkowitego ostygnięcia.
  • Składanie deseru
  • Przed składaniem deseru przygotuj dwa rękawy cukiernicze.
  • Następnie wykonaj krem z białej oraz gorzkiej czekolady oraz poncz.
  • Krem z białej czekolady
  • Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Pozostaw do lekkiego przestudzenia.
  • Śmietanę ubij na sztywno w mikserze i cały czas miksując na małych obrotach wlewaj powoli roztopioną białą czekoladę.
  • Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i wstaw na do lodówki. Następnie przygotuj krem z gorzkiej czekolady.
  • Krem z gorzkiej czekolady
  • Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Pozostaw do lekkiego przestudzenia.
  • Śmietanę ubij na sztywno w mikserze i cały czas miksując na małych obrotach wlewaj powoli roztopioną gorzką czekoladę.
  • Aby złożyć tort podziel biszkopt czekoladowy na trzy równe blaty, a następnie przygotuj poncz.
  • Poncz
  • Wymieszaj herbatę z nalewką malinową i silikonowym pędzelkiem naponczuj wszystkie trzy blaty tortu. Staraj się nie nakładać za dużo ponczu, ponieważ wówczas Twój tort może za bardzo “usiąść”.
  • Tort najlepiej składaj w rancie, ponieważ w ten sposób uzyskasz idealny kształt tortu, jak też po odpowiednim czasie chłodzenia z tortu nie zrobi się “buła”.
  • Pierwszy blat biszkoptu ułóż w rancie, który postaw na podkładzie(do tortu Netflix polecam ten podkład). Następnie, za pomocą rękawa cukierniczego, wyłóż warstwę kremu z białej czekolady. Na wierzchu ułóż żelkę malinową. Przykryj drugim blatem biszkoptu.
  • Na biszkopt wyłóż warstwę kremu czekoladowego, a następnie nałóż niewielką ilość dżemu z porzeczki. Przykryj ostatnim blatem biszkoptu.
  • Całość wstaw do lodówki na minimum 12h.
  • Masa milky way
  • W rondelku zagrzej mleko z cukrem, aż do roztopienia się cukru. Odstaw do ostygnięcia.
  • W mikserze ubij masło na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, powoli wlewaj mleko z cukrem.
  • Mleko w proszku przesiej i dodawaj do masła po jednej łyżce, cały czas miksując na niskich obrotach. Całość miksuj jeszcze około 10 minut na najwyższych obrotach. Krem jest gotowy wówczas, gdy mleko w proszku nie będzie w nim już wyczuwalne.
  • Obkładanie tortu masą milky way
  • Mocno schłodzony tort ustaw na obrotowej paterze i za pomocą szpatułki nakładaj grube warstwy kremu na boki tortu. Następnie za pomocą packi wygładź tort, obracając paterą. Wstaw do lodówki na 20 minut.
  • Po tym czasie nałóż drugą warstwę kremu, dokładnie w ten sam sposób i staraj się pokryć wszystkie dziury i nierówności. Wstaw do lodówki na kolejne 20 minut.
  • Na końcu obłóż masą maślaną górę tortu i wygładź. Wstaw tort do lodówki na czas przygotowywania masy cukrowej.
  • Obkładanie tortu masą cukrową
  • Ostatni etap Twojego tortu to ozdobienie masą cukrową.
  • Przygotuj matę silikonową oraz wałek do masy cukrowej, a także przygotowane wcześniej ozdoby.
  • Masę cukrową czarną oraz czerwoną rozwałkuj tak, aby każda pokryła połowę tortu.*
  • Po nałożeniu obu mas przyklej ozdoby do tortu. W tym celu możesz użyć wody lub kleju cukrowego.
  • Gotowy tort wstaw do lodówki na minimum 12h przed oddaniem.

    Mój torcik został zrobiony na specjalne zamówienie i dzięki uprzejmości zamawiającego udostępniam Ci film jak wyglądał torcik w pełnej okazałości.

Wskazówki

  • Przydatne przy cięciu / odcinaniu masy cukrowej jest narzędzie do cięcia pizzy.
  • Do wykonania ozdób z masy cukrowej genialnie sprawdza się skalpel lub bardzo mały i bardzo ostry nóż.

One Comment

  1. Wow!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*