Zima zbliża się wielkimi krokami, a ja zdecydowanie potrzebuję czegoś na rozgrzanie. Pierwsze co przyszło mi do głowy, to oczywiście piernik. Moc przypraw korzennych rozgrzewa znakomicie.
Piernik z serkiem i solonym karmelem
Course: Przepisy, Święta Bożego NarodzeniaPorcje
25
porcjiCzas przygotowania
2
hoursKalorie
299
kcalJa jednak zdecydowałam się trochę odświeżyć tradycyjny przepis na ten zimowy wypiek. Przygotowałam piernik z serkiem i solonym karmelem.
Składniki
- Piernik
100 g masła
100 g cukru
5 jajek
30 g miodu
20 g ciemnego kakao
270 g mleka
200 g mąki
9 g sody oczyszczonej
7 g of proszku do pieczenia
przyprawy (cynamon, gałka muszkatułowa, imbir)
- Masa z serka kremowego
250 g kremowego serka
250 g mascarpone
50 g cukru pudru
Wykonanie
- Piernik
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Następnie ubij jajka z cukrem z mikserze na puszystą masę.
- W międzyczasie, w małym garnuszku, umieść masło, miód i kakao i podgrzewaj na małym ogniu, do momentu, aż wszystkie składniki się połączą, a miód i masło się rozpuszczą. Pamiętaj, aby pilnować korzennej mikstury, ponieważ łatwo można ją przypalić.
- Powoli dodawajcie podgrzany miód z masłem, miodem i kakao do jajek, cały czas miksując na wolnych obrotach. Po połączeniu składników dodaj wymieszane wcześniej suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, przyprawy, soda oczyszczona). Wymieszaj wszystko tylko do połączenia.
- Na blachę (prostokątna 25 x 30 cm, lub okrągła o średnicy 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia przełóż ciasto i piecz przez 45 minut w nagrzanym piekarniku.
- Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia.
- Masa z serka kremowego
- Ubij mascaropone z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po łyżce serka kremowego. Miksuj, aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
- W trakcie przygotowywania solonej polewy karmelowej, przełoż masę z serka do rękawa cukierniczego i włóż do lodówki.
- Solony karmel
- Solony karmel wykonaj z tego przepisu.
- Składanie deseru
- Rozpocznij od przekrojenia piernika w poprzek, tak aby uzyskać trzy blaty ciasta. Przełoż blaty kremowym serkiem, a całość polej solonym karmelem.
- Pamiętaj, że sos karmelowy powininen być ostudzony. Nie polewaj ciasta gorącym sosem, ponieważ spłynie Wam po pierniku, a samo ciasto nie będzie wyglądać apetycznie i roztopi masę z serka kremowego.
Ile cukru do jajek?
Dzień dobry 🙂 Przepraszam za brak cukru w przepisie. Należy wykorzystać 100 g cukru.