sernik borówkowy

Sernik borówkowy

Wiosna nadeszła, a tym samym w mojej kuchni zagościły świeże owoce. Od dawna marzył mi się owocowy sernik i akurat tym razem padło na borówki amerykańskie. Sernik przygotowałam w dwóch odsłonach – ombre i klasycznej.

Sernik borówkowy

Course: Dla dzieci, Fit, Owoce, Przepisy
Porcje

20

porcji
Czas przygotowania

3

hours 
Kalorie

279

kcal

Składniki

  • Kruchy spód
  • 180 g herbatników

  • 70 g masła

  • Sernik borówkowy
  • 500 g borówek / jagód

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 kg sera na sernik (lub mielonego twarogu)

  • 200 g jogurtu naturalnego

  • 150 g cukru pudru (tutaj zależy od was ile dodacie)

  • 25 g żelatyny + 30 g wody

Wykonanie

  • Kruchy spód
  • Dno formy o średnicy 27 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Następnie zmiel herbatniki na mąkę i dodaj roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyłóż na spód formy. Staraj się, aby spód był w miarę możliwości równy.
  • Tortownicę włóż do lodówki.
  • Sernik borówkowy
  • Namocz żelatynę w 30 g wody i odstaw na około 10 minut, aż porządnie nasiąknie.
  • W między czasie, w garnuszku lub na patelni umieść borówki, brązowy cukier oraz sok z cytryny i podgrzewaj na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Nie mieszaj za często, aby borówki się nie porozpadały. Efekt całych borówek zobaczysz później po przecięciu gotowego sernika 🙂
  • Do jeszcze gorących borówek (nie gotujących się!) dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Pozostaw wszystko do przestudzenia.
  • Wersja klasyczna
  • W mikserze umieść ser na sernik, jogurt naturalny oraz cukier puder. Ulubieńcy wanilii mogą w tym momencie dodać odrobinę ekstraktu lub pasty z wanilii. Ja użyłam pasty. Wymieszaj delikatnie składniki w mikserze i mieszając na niskich obrotach dodawaj przestudzone borówki. Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie wyłóż na kruchy spód.
  • W tym momencie możesz udekorować sernik sokiem z borówek. Wystarczy, że z kropelek soku utworzysz koło na powierzchni sernika, a następnie wykałaczką narysujecie koło, przejeżdżając przez krople soku. W ten sposób na powierchni sernika powinny powstać małe serduszka. Tak przygotowany deser włóż do lodówki na minimum 6 godzin.
  • Wersja ombre
  • Przygotuj trzy miseczki, które posłużą do wykonania trzech kolorów masy sernikowej. W każdej miseczcie umieść:
    50 g cukru  pudru
    65 g jogurtu naturalnego
    330 g sera na sernik (lub mielonego twarogu)
  • Następnie wymieszaj składniki w miseczkach, aż do połączenia. Ulubieńcy wanilii mogą w tym momencie dodać odrobinę ekstraktu lub pasty z wanilii. Ja użyłam pasty.
  • Do pierwszej miseczki dodaj dwie łyżki soku borówkowego , do drugiej całą resztę przestudzonych borówek. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  • W pierwszej kolejności na spód herbatnikowy wylej najciemniejszą masę sernikową i poczekajc, aż porządnie stężeje w lodówce. Po tym czasie wyłoż kolejną warstwę borówkową (tą nieco jaśniejszą) i odstaw do stężenia. Na sam koniec wyłóż na górę masę waniliową.
  • W tym momencie możesz udekorować sernik sokiem z borówek. Wystarczy, że z kropelek soku utworzysz koło na powierzchni sernika, a następnie wykałaczką narysujecie koło, przejeżdżając przez krople soku. W ten sposób na powierchni sernika powinny powstać małe serduszka. Tak przygotowany deser włóż do lodówki na minimum 6 godzin.

Wskazówki

  • Do małej miseczki przełóż trzy łyżki soku powstałego z borówek, który później przyda się do dekoracji sernika.
Sernik borówkowy
Sernik borówkowy ombre

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*