Ciasto ucierane

Ciasto ucierane z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Moją ostatnią letnią inspiracją okazało się drzewo brzoskwiniowe na działce, które obrodziło w kilogramy owoców. Piękne i słodkie brzoskwinki pojawiły się w mojej kuchni specjalnie w celu przygotowania orzeźwiającego deseru. Przygotowałam dla Was ciasto ucierane z brzoskwiniami i bitą śmietaną. Ciasto o waniliowym aromacie w połączeniu z korzennymi brzoskwiniami oraz lekką bitą śmietaną spowodowało, że świat stal się piękniejszy.

Ciasto ucierane z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Course: Owoce, Przepisy
Porcje

30

porcji
Kalorie

364

kcal

Składniki

  • Ciasto ucierane
  • 160 g masła

  • 220 g cukru

  • 200 g mąki

  • 5 g proszku do pieczenia

  • 2 jajka

  • 210 g mleka

  • Konfitura brzoskwiniowa
  • 1 kg brzoskwiń

  • 20 g mąki kukurydzianej

  • ½ łyżeczki cynamonu

  • ¼ łyżeczki gałki muszkatułowej

  • szczypta soli

  • 50 g cukru

  • Bita śmietana
  • 50 g cukru pudru

  • 400 g śmietany kremówki

Wykonanie

  • Ciasto ucierane
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • W mikserze ubij masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze ubijając, aż do połączenia składników.
  • Następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj mleko, powoli wlewając do ciasta, cały czas miksując, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Blachę 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Pomogą Ci w tym klipsy, które zabezpieczą papier przed osuwaniem się.
  • Do blachy wlej ciasto i wstaw do piekarnika. Piecze około 30 minut lub do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto powinno całkowicie wystygnąć przed nałożeniem kolejnej warstwy.
  • Konfitura brzowskwiniowa
  • Wszystkie składniki umieść na patelni i podsmażaj przez 5 minut na średnim ogniu, aż brzoskwinie lekko się rozpadną a cukier roztopi.
  • Gorące brzoskwinie wyłóż na ciasto. Całość po wystygnięciu włóż do lodówki, aby się lekko schłodziło.
  • Bita śmietana
  • Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywno, a następnie wyłóż na warstwę brzoskwiń. Wstaw wszystko do lodówki, najlepiej na całą noc.

Wskazówki

  • Ciasto ucierane może być wykorzystane na wiele różnych sposobów. Na mojej stronie możecie znaleźć tort tęczowy, który składa się właśnie z placków z ciasta ucieranego.
  • Zobaczcie także inne formy przygotowania ciastu ucieranego z brzoskwiniami i bitą śmietaną.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*