Przyznam się szczerze, że domowo przygotowywana masa cukrowa wielokrotnie przysporzyła mi wielu problemów. Aż w końcu przyszedł taki dzień, w którym musiałam podjąć się wyzwania i ją przygotować. Dziecko, dla którego torcik szykowałam miało poważną alergię na orzeszki, a niestety wszystkie kupne masy cukrowe mogą posiadać nawet ich śladowe ilości. W związku z tym podjęłam wyzwanie.
I udało się! Masa wyszła naprawdę świetnie – delikatna i prosta do rozwałowania. Zawinięta w folię spożywczą, nie wysycha tak szybko, jak sklepowe masy cukrowe. Naprawdę musicie tego spróbować!
Domowa masa cukrowa
Składniki
ok. 700 g przesianego cukru pudru
18 g żelatyny
100 g syropu glukozowego
70 g zimnej wody
opcjonalnie : aromaty (różany, waniliowy, migdałowy, cytrynowy)
Wykonanie
- Żelatynę namocz w wodzie i odstaw na 10 minut do napęcznienia.
- Następnie umieść namoczoną żelatynę w rondelku i dodaj syrop glukozowy, podgrzewaj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
- W mikserze umieść przesiany cukier puder i używając końcówki haka zacznij miksować na niskich obrotach. Następnie powoli wlewaj żelatynę z glukozą, ciągle miksując. Na tym etapie możesz także dodać aromat, jednak nie jest to konieczne.
- Miksuj, aż składniki się połączą, a kolejno przełóż masę cukrową na stolnicę / matę wysypaną cukrem pudrem.
- Zagniataj do uzsykania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby podsypuj cukrem pudrem.
- Barwienie masy cukrowej
- Przy barwieniu masy cukrowej koniecznie użyj rękawiczek lateksowych. Pomimo tego, że barwniki są spożywcze i spieralne, mogą mocno zabarwić Twoje dłonie i sprawić wiele kłopotu przy zmywaniu.
- Jeżeli zależy Ci na tym, aby masa miała inny kolor niż biały, wówczas nabierz wykałaczką odrobinę barwnika w żelu i dodać na środek masy cukrowej.
- Zagniataj masę w taki sposób, jak chleb – rogi składaj do środka, aż uzyskasz pożadany efekt kolorystyczny.
- Gotową masę możesz od razu użyć do obłożenia tortu lub do wykonania dekoracji. Możesz także przygotować ją dużo wcześniej i zawinąć szczelnie w folię spożywczą. Tak zafoliowaną masę możesz przechowywać do momentu ukończenia ważności glukozy, którą użyłaś/eś.
A oto kilka moich realizacji słodkości z wykorzystaniem domowej masy cukrowej.