nutella

Domowa nutella, czyli krem z orzechów laskowych

Domowa nutella … mmm 🙂 Dokładnie tak sobie pomyślałam wyjmując z szafki paczkę orzechów laskowych, które miałam wykorzystać do makaroników. I oczywiście makaroniki laskowe też zrobiłam. Jednak nutelli nie mogłam się oprzeć i tak oto powstał ten przepis.

Domowa nutella, czyli krem z orzechów laskowych

Course: Dla dzieci, Przepisy, Śniadanie
Czas przygotowania

30

minutes
Kalorie

438

kcal

Składniki

  • 100 g orzechów laskowych

  • pół szklanki miodu

  • 7 łyżek mleka 3,2 %

  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie

  • Nagrzej piekarnik do 200°C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż orzechy i wstaw blachę do piekarnika na 10 minut.
  • Na blacie kuchennym rozłóżcie bawełnianą ściereczkę i wysyp na nią uprażone orzechy. Zrób sakiewkę (pilnując aby nie miała żadnych dziur, żeby orzechy nie wypadały) i stukaj o blat lub pocieraj rękami, aby skórka odeszła od orzechów.
  • Możliwe, że nie wszystkie orzechy będą chciały się poddać, dlatego, te które jeszcze będą miały na sobie skórkę, możesz swobodnie jeszcze na kilka minut wrzucić z powrotem do piekarnika.
  • Tak przygotowane orzechy wrzuć do malaksera i zmiksuj na pastę. Następnie dodaj resztę składników i zmiksuj na krem.

4 komentarze

  1. Ale Bomba! Muszę wypróbować koniecznie! :O

  2. Pingback: Krem z orzechów włoskich z kakao - Cake therapy

  3. Pingback: Galaktyczne donuty cynamonowe z domową nutellą - Cake therapy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*