ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Niejednokrotnie zdarzają mi się momenty, w których dowiaduję się, że goście już do mnie jadą, lub będą lada dzień, a ja nie mam nic słodkiego do kawy… Wtedy z pomocą przychodzi mi właśnie ten przepis na szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami! Oczywiście truskawki możecie zastąpić dowolnymi owocami, które lubicie. Zajrzyjcie do przepisu i przekonajcie się jakie to proste 🙂

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Course: Ciasta, Przepisy
Porcje

20

porcji
Czas przygotowania

40

minutes
Kalorie

360

kcal

Składniki

  • 3 jajka

  • 180 g cukru

  • 125 g oleju

  • 450 g mąki pszennej

  • 350 g jogurtu naturalnego (może również być grecki)

  • 5 g proszku do pieczenia

  • ok. 250 g truskawek (lub innych ulubionych owoców – borówek, brzoskwiń, jabłek, gruszek)

  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C oraz wyłóż prostokątną blachę (23 x 35 cm) papierem do pieczenia.
  • Wymieszaj jajka z olejem, do połączenia składników. Następnie dodaj jogurt naturalny oraz cukier i zmiksuj. W osobnej misce wymieszaj proszek do pieczenia z mąką, a następnie dodaj do masy jogurtowej i wymieszaj szpatułką, jedynie do połączenia.
  • Wylej ciasto na wcześniej wyłożoną papierem blachę i wyłóż na nim owoce, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika.
  • Ciasto piecz ok. 50 minut lub do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu ciasta z piekarnika i jego ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*