Leśne ciasto z truskawkami i czerwonymi porzeczkami

Szpinak – to zielone warzywo ma swoich zwolenników i przeciwników. Spotykam zarówno tych, którzy mogą go jeść codziennie, jak też tych, którzy na samą o nim robią się zieloni. Jedno jest pewne, właściwości oraz kolor szpinaku powalają. Zobaczcie co ja zrobilam z tym wspaniałym warzywem!

Leśne ciasto z truskawkami i czerwonymi porzeczkami

Course: Przepisy
Porcje

25

porcji
Czas przygotowania

1

hour 

30

minutes
Kalorie

441

kcal

Składniki

  • Zielony biszkopt
  • 4 jajka

  • 220 g cukru

  • 135 g oleju słonecznikowego

  • 270 g mąki pszennej

  • 11 g proszku do pieczenia

  • 2 g sody oczyszczonej

  • 400 g mrożonego szpinaku

  • Mus truskawkowy
  • 500 g truskawek (ja użyłam świeżych)

  • 15 g cukru pudru

  • 15 g żelatyny

  • Bita śmietana z mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%

  • 250 g mascarpone

  • 30 g cukru pudru

  • Dekoracja
  • Czerwone porzeczki

Wykonanie

  • Zielony biszkopt
  • Rozmroź szpinak na patelni na małym ogniu, aby odparować jak najwięcej wody. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  • W mikserze ubij jajka z cukrem na puszystą masę na najwyższych obrotach. Następnie na mniejszych obrotach dodawaj olej słonecznikowy.
  • W osobnej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
  • Do masy jajecznej dodaj wystudzony szpinak i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec powoli dodawaj mąkę z proszkiem i sodą.
  • Wyłóż dno okrągłej formy (23cm średnicy) papierem do pieczenia i wylej masę szpinakową. Piecz około 40 minut lub do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia, a następnie podziel na dwa blaty i usuń górkę (zostawcie tę część ciasta do dekoracji).
  • Mus truskawkowy
  • Truskawki umieść w blenderze z cukrem pudrem i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
  • Namocz żelatynę w odrobinie wody i po 10 minutach podgrzej tylko do rozpuszczenia.
  • Wymieszaj z truskawkami i odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Bita śmietana z mascarpone
  • Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno na najwyższych obrotach. Następnie na niskich obrotach dodawaj po łyżce mascarpone. Wszystko dobrze połącz, aż uzyskasz jednolitą masę.
  • Skłądanie deseru
  • Na blat szpinakowego biszkoptu wyłóż mus truskawkowy, a następnie połowę śmietany z mascarpone.
  • Przykryj wszystko drugim blatem ciasta, na który wyłóż pozostałą część bitej śmietany. Torcik odzób pokruszonymi kawałkami ciasta i porzeczkami.

One Comment

  1. Wygląda i smakuje doskonale! A jaka porcja witamin?! Dobry sposób na dzieciaki, które unikają szpinaku.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*