Panna Cotta truskawkowa

Pan czy Panna Cotta? Truskawka czy whisky?

Przepis na Panna Cottę zaliczam do jednego z tych, które brzydko mówiąc wychodzą przypadkiem 🙂 Wariacji na temat tego deseru jest naprawdę mnóstwo – z marakują, z malinami, wiśniami, czy klasycznie z truskawkami. Jednak ja postanowiłam Cię tym razem trochę zaskoczyć.

Do przygotowania tego klasycznego deseru zainspirowała mnie rozmowa z mężem. Jest typowym fanem wytrwanych potraw i zdecydowanie wolałby zjeść potrawkę z kurczakiem aniżeli kawałek tortu. Stąd tym bardziej staram się zachęcać go do próbowania różnych słodkości. Podczas wspomnianej rozmowy zaproponowałam Panna Cottę tradycyjnie z polewą truskawkową. Usłyszałam wówczas, że świetnym pomysłem byłoby przygotowanie Panna Cotty z whisky 😀 Na początku pomyślałam, że to żart, ale po chwili zastanowienia podłapałam pomysł i tak oto powstał Pan Cotta z whisky.

Pan czy Panna Cotta?

Course: monoporcjeDifficulty: łatwe
Porcji

6

porcji
Czas przygotowania

20

minutes
Mrożenie + rozmrażanie

12

godzin
Kalorie (z whisky)

328

kcal
Kalorie (z truskawkami)

231

kcal

Klasycznie czy po męsku? Delikatny waniliowy deser z polewą truskawkową czy też z polewą whisky? Wybór należy do Ciebie!

Składniki

  • Żelka waniliowa
  • 400 g śmietany 30%

  • 50 g cukru pudru

  • laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią

  • 8 g żelatyny

  • Polewa truskawkowa
  • 200 g świeżych lub mrożonych truskawek

  • 50 g cukru pudru

  • Polewa whisky
  • 50 g śmietany 30%

  • 25 g masła

  • 50 g whisky (ja użyłam Ballantine’s)

  • 25 g cukru pudru

  • 0.5 łyżeczki soli

Wykonanie

  • Żelka waniliowa
  • Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, tylko do zakrycia żelatyny, i odstaw do napęcznienia.
  • W rondelku umieść śmietanę, cukier puder i ziarenka wanilii lub cukier z wanilią. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
  • Do śmietanki dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj aż do rozpuszczenia.
  • Przelej całość do szklanego lub plastikowego dzbanuszka z miarką. Przykryj folią spożywczą, tak, aby folia dotykała bezpośrednio śmietanki.
  • Odstaw do przestygnięcia, a następnie wstaw do lodówki. Gdy śmietanka zacznie lekko tężeć, przemieszaj ją i wylej do miseczek lub do foremek silikonowych. Ja użyłam formy silikonowej na donuty.
  • Jeżeli używasz formy silikonowej, wstaw całość do zamrażarki, do całkowitego zamrożenia. Natomiast jeżeli używasz miseczek, wstaw je do lodówki, aż do całkowitego stężenia żelki.
  • Polewa truskawkowa
  • W blenderze zmiksuj świeże lub rozmrożone truskawki razem z cukrem pudrem. Jeżeli wolisz, aby polewa była słodsza, wówczas możesz dodać odpowiednio więcej cukru.
  • Polewa whisky
  • Wszystkie składniki umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia. Mieszaj, aż składniki się dokładnie połączą.
  • Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Składanie deseru
  • Jeżeli przygotowałeś/aś deser w formie silikonowej, 8 h przed podaniem deseru wyciągnij Panna Cottę z foremki i wstaw do lodówki do całkowitego rozmrożenia. Po tym czasie umieść żelkę na talerzyku i udekoruj ulubioną polewą i świeżymi liśćmi mięty lub bazylii.
  • Jeżeli natomiast przygotowałeś/aś deser w miseczkach, do większej blaszki nalej gorącej wody i na kilka sekund umieść miseczki w wodzie. Bo chwili wyjmij, nałóż talerzyk od góry i przechyl. Deser powinien znaleźć się na Twoim talerzyku 🙂 Możesz od razu udekorować swój deser wybraną polewą (możesz też wykorzystać obydwie :D) i świeżymi liśćmi mięty lub bazylii.

2 komentarze

  1. Pingback: Moje słodkie włoskie inspiracje - Cake therapy

  2. Pingback: Deser Aperol Spritz, genialny deser-drink - Cake therapy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*