Kruche babeczki z budyniem wspominam jeszcze z dzieciństwa. Piekła i piecze je do dziś moja babcia. Rozpływające się w ustach kruche ciasto, puszysty budyń domowej roboty i… ten zapach! Jeżeli masz ochotę na szybki i niezapomniany smakowo deser koniecznie przygotuj te babeczki. Twój dom wypełni słodki zapach niczym z piekarni.
Kruche babeczki z budyniem
Course: Ciasteczka, PrzepisyPorcje
25
porcjiCzas przygotowania
1
hourCzas gotowania
25
minutesKalorie / 100 g
386
kcalMocno kruche ciasto i domowej roboty budyń sprawią, że ten zwyczajny deser zapamiętasz na zawsze. Delikatne i rozpływające się w ustach babeczki powalą niejednego smakosza.
Składniki
- Kruche ciasto
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
5 g proszku do pieczenia
2 jajka
- Budyń
2 żółtka
1 jajko
200 g mleka
15 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
ziarenka z jednej laski wanilii
- Do posypania
50 g cukru pudru
Wykonanie
- Budyń
- W miseczce wymieszaj 1/3 mleka, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz wanilię.
- Resztę mleka zagotuj i powoli wlewaj masę jajeczną, cały czas mieszając. Budyń jest gotowy wówczas, gdy osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
- Odstaw na bok do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj kruche ciasto.
- Kruche ciasto
- W mikserze lub na stolnicy umieść mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Następnie dodaj posiekane zimne masło, jajka oraz cukier puder.
- Wszystkie składniki zagnieć lub mieszaj w mikserze aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
- Ciasto owiń folią i odłóż na bok na czas przygotowywania budyniu.
- Formowanie babeczek
- Piekarnik rozgrzej do 190°C w trybie góra-dół.
- Foremki na babeczki wysmaruj masłem za pomocą pędzelka silikonowego lub kawała papieru do pieczenia.
- Połowę porcji ciasta rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wycinaj kółka za pomocą szklanki.
- Wykładaj foremki krążkami ciasta, lekko dociskając je do foremek, aby pokryć całość foremki. Nadmiar ciasta usuwaj nożykiem.
- Każdą foremkę wyłożoną ciastem wypełnij budyniem do 3/4 wysokości i przykryj kolejnym krążkiem, dociskając lekko ciasto po bokach foremki, tak aby budyń nie wypłynął podczas pieczenia.
- Babeczki piecz w nagrzanym piekarniku około 25 minut do zezłocenia.
- Gotowe babeczki wyjmuj z foremek od razu po wyjęciu z piekarnika, poprzez odwrócenie ich do góry nogami i lekkie postukanie w dół foremki. Babeczki powinny w ten sposób bez problemu wyjść z foremki.
- Wystudzone babeczki posyp obficie cukrem pudrem.
Wskazówki
- Będziesz potrzebować metalowych foremek na babeczki.