babeczki z budyniem

Kruche babeczki z budyniem

Kruche babeczki z budyniem wspominam jeszcze z dzieciństwa. Piekła i piecze je do dziś moja babcia. Rozpływające się w ustach kruche ciasto, puszysty budyń domowej roboty i… ten zapach! Jeżeli masz ochotę na szybki i niezapomniany smakowo deser koniecznie przygotuj te babeczki. Twój dom wypełni słodki zapach niczym z piekarni.

Kruche babeczki z budyniem

Course: Ciasteczka, Przepisy
Porcje

25

porcji
Czas przygotowania

1

hour 
Czas gotowania

25

minutes
Kalorie / 100 g

386

kcal

Mocno kruche ciasto i domowej roboty budyń sprawią, że ten zwyczajny deser zapamiętasz na zawsze. Delikatne i rozpływające się w ustach babeczki powalą niejednego smakosza.

Składniki

  • Kruche ciasto
  • 300 g mąki

  • 200 g masła

  • 100 g cukru pudru

  • 5 g proszku do pieczenia

  • 2 jajka

  • Budyń
  • 2 żółtka

  • 1 jajko

  • 200 g mleka

  • 15 g mąki pszennej

  • 10 g mąki ziemniaczanej

  • ziarenka z jednej laski wanilii

  • Do posypania
  • 50 g cukru pudru

Wykonanie

  • Budyń
  • W miseczce wymieszaj 1/3 mleka, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz wanilię.
  • Resztę mleka zagotuj i powoli wlewaj masę jajeczną, cały czas mieszając. Budyń jest gotowy wówczas, gdy osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
  • Odstaw na bok do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj kruche ciasto.
  • Kruche ciasto
  • W mikserze lub na stolnicy umieść mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  • Następnie dodaj posiekane zimne masło, jajka oraz cukier puder.
  • Wszystkie składniki zagnieć lub mieszaj w mikserze aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
  • Ciasto owiń folią i odłóż na bok na czas przygotowywania budyniu.
  • Formowanie babeczek
  • Piekarnik rozgrzej do 190°C w trybie góra-dół.
  • Foremki na babeczki wysmaruj masłem za pomocą pędzelka silikonowego lub kawała papieru do pieczenia.
  • Połowę porcji ciasta rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wycinaj kółka za pomocą szklanki.
  • Wykładaj foremki krążkami ciasta, lekko dociskając je do foremek, aby pokryć całość foremki. Nadmiar ciasta usuwaj nożykiem.
  • Każdą foremkę wyłożoną ciastem wypełnij budyniem do 3/4 wysokości i przykryj kolejnym krążkiem, dociskając lekko ciasto po bokach foremki, tak aby budyń nie wypłynął podczas pieczenia.
  • Babeczki piecz w nagrzanym piekarniku około 25 minut do zezłocenia.
  • Gotowe babeczki wyjmuj z foremek od razu po wyjęciu z piekarnika, poprzez odwrócenie ich do góry nogami i lekkie postukanie w dół foremki. Babeczki powinny w ten sposób bez problemu wyjść z foremki.
  • Wystudzone babeczki posyp obficie cukrem pudrem.

Wskazówki

  • Będziesz potrzebować metalowych foremek na babeczki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*