Szpinak – to zielone warzywo ma swoich zwolenników i przeciwników. Spotykam zarówno tych, którzy mogą go jeść codziennie, jak też tych, którzy na samą o nim robią się zieloni. Jedno jest pewne, właściwości oraz kolor szpinaku powalają. Zobaczcie co ja zrobilam z tym wspaniałym warzywem!
Leśne ciasto z truskawkami i czerwonymi porzeczkami
Course: PrzepisyPorcje
25
porcjiCzas przygotowania
1
hour30
minutesKalorie
441
kcalSkładniki
- Zielony biszkopt
4 jajka
220 g cukru
135 g oleju słonecznikowego
270 g mąki pszennej
11 g proszku do pieczenia
2 g sody oczyszczonej
400 g mrożonego szpinaku
- Mus truskawkowy
500 g truskawek (ja użyłam świeżych)
15 g cukru pudru
15 g żelatyny
- Bita śmietana z mascarpone
400 ml śmietany 30%
250 g mascarpone
30 g cukru pudru
- Dekoracja
Czerwone porzeczki
Wykonanie
- Zielony biszkopt
- Rozmroź szpinak na patelni na małym ogniu, aby odparować jak najwięcej wody. Pozostaw do ostygnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- W mikserze ubij jajka z cukrem na puszystą masę na najwyższych obrotach. Następnie na mniejszych obrotach dodawaj olej słonecznikowy.
- W osobnej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
- Do masy jajecznej dodaj wystudzony szpinak i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec powoli dodawaj mąkę z proszkiem i sodą.
- Wyłóż dno okrągłej formy (23cm średnicy) papierem do pieczenia i wylej masę szpinakową. Piecz około 40 minut lub do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia, a następnie podziel na dwa blaty i usuń górkę (zostawcie tę część ciasta do dekoracji).
- Mus truskawkowy
- Truskawki umieść w blenderze z cukrem pudrem i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Namocz żelatynę w odrobinie wody i po 10 minutach podgrzej tylko do rozpuszczenia.
- Wymieszaj z truskawkami i odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
- Bita śmietana z mascarpone
- Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno na najwyższych obrotach. Następnie na niskich obrotach dodawaj po łyżce mascarpone. Wszystko dobrze połącz, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Skłądanie deseru
- Na blat szpinakowego biszkoptu wyłóż mus truskawkowy, a następnie połowę śmietany z mascarpone.
- Przykryj wszystko drugim blatem ciasta, na który wyłóż pozostałą część bitej śmietany. Torcik odzób pokruszonymi kawałkami ciasta i porzeczkami.
Wygląda i smakuje doskonale! A jaka porcja witamin?! Dobry sposób na dzieciaki, które unikają szpinaku.