Delikatne, rozpływające się w ustach, puszyste… te szybkie pierniczki to jedne z najlepszych domowych, jakie jadłam 😀 Ich sekret to soda i jogurt naturalny, a dodatkowo leżakowanie ciasta 24h w lodówce. Zobacz jak genialnie smakują zaraz po upieczeniu.
Szybkie pierniczki na sodzie
150
PierniczkówCiasto
30
minutesWykonanie pierniczków
1
hourSkładniki
1 kg mąki
20 g sody oczyszczonej
20 g gorzkiego kakao
140 g cukru
200 g jogurtu naturalnego
3 jajka
5 żółtek
20 g przyprawy do piernika
250 g masła
400 g miodu (ja użyłam wielokwiatowego)
Wykonanie
- Miód zagotuj z przyprawą do piernika. A następnie dodaj masło i wymieszaj aż do rozpuszczenia. Pozostaw do ostygnięcia.
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj w partiach cukier, aż do otrzymania puszystej bezy. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
- Sodę wsyp do jogurtu naturalnego. Zobaczysz jak po chwili jogurt podwoi swoją objętość.
- Mąkę przesiej przez sitko razem z gorzkim kakao.
- Zmień mieszadło w mikserze na hak. Do masy jajecznej dodawaj na zmianę suche składniki od wystudzony miód z masłem. Wymieszaj dokładnie, aż do otrzymania rzadkiego ciasta.
- Ciasto zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 24h. U mnie ciasto leżakowało 5 dni. Po tym czasie ciasto powinno stać się twardsze.
- Przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, wycinaj ciastka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pierniczki piecz w nagrzanym piekarniku 9 minut. Powinny pięknie urosnąć. Gotowe pierniczki pozostaw do wystygnięcia, a następnie możesz je udekorować lukrem królewskim lub czekoladą. Genialne w smaku są też bez żadnych dekoracji.