Szybkie pierniczki na sodzie

Delikatne, rozpływające się w ustach, puszyste… te szybkie pierniczki to jedne z najlepszych domowych, jakie jadłam 😀 Ich sekret to soda i jogurt naturalny, a dodatkowo leżakowanie ciasta 24h w lodówce. Zobacz jak genialnie smakują zaraz po upieczeniu.

Szybkie pierniczki na sodzie

150

Pierniczków
Ciasto

30

minutes
Wykonanie pierniczków

1

hour 

Składniki

  • 1 kg mąki

  • 20 g sody oczyszczonej

  • 20 g gorzkiego kakao

  • 140 g cukru

  • 200 g jogurtu naturalnego

  • 3 jajka

  • 5 żółtek

  • 20 g przyprawy do piernika

  • 250 g masła

  • 400 g miodu (ja użyłam wielokwiatowego)

Wykonanie

  • Miód zagotuj z przyprawą do piernika. A następnie dodaj masło i wymieszaj aż do rozpuszczenia. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj w partiach cukier, aż do otrzymania puszystej bezy. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
  • Sodę wsyp do jogurtu naturalnego. Zobaczysz jak po chwili jogurt podwoi swoją objętość.
  • Mąkę przesiej przez sitko razem z gorzkim kakao.
  • Zmień mieszadło w mikserze na hak. Do masy jajecznej dodawaj na zmianę suche składniki od wystudzony miód z masłem. Wymieszaj dokładnie, aż do otrzymania rzadkiego ciasta.
  • Ciasto zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 24h. U mnie ciasto leżakowało 5 dni. Po tym czasie ciasto powinno stać się twardsze.
  • Przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.
  • Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, wycinaj ciastka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pierniczki piecz w nagrzanym piekarniku 9 minut. Powinny pięknie urosnąć. Gotowe pierniczki pozostaw do wystygnięcia, a następnie możesz je udekorować lukrem królewskim lub czekoladą. Genialne w smaku są też bez żadnych dekoracji.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*