Ciasteczka maślane to klasyka deserowego gatunku. Ekspresowy deser, który każdy lubi i chętnie zje do kawy. Można wykonać ja na masę różnych sposobów, przepisów na ciasteczka maślane w internecie jest co nie miara. Dodatkowo udekorowane stworzą piękny deser lub idealną dekorację do tortów.
Ciasteczka maślane z mojego przepisu to ciasteczka pół kruche, wykonane jest z całego jajka. Dzięki białku ciasteczka są bardziej twarde i dużo bardziej nadają się do dekoracji masą cukrową lub lukrem. W przeciwieństwie do ciasta kruchego, które przygotowuje się tylko z żółtka, a które jest dużo bardzie kruche i łamliwe.
Ciasteczka maślane
Porcje
25
porcjiCzas przygotowania
1
hour30
minutesKalorie/100g
457
kcalSkładniki
170 g miękkiego masła
150 g cukru
280 g mąki tortowej
1 jajko
Wykonanie
- W mikserze ubij masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj jajko, cały czas miksując, aż do połączenia składników. Na koniec dodaj przesianą mąkę i wymieszaj do połączenia. Gdy ciasto będzie już dobrze zagniecione owiń je folię spożywczą i włóżcie do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie nastaw piekarnik na 160°C w trybie góra-dół.
- Następnie przygotuj wybrane foremki do wycinania ciasteczek oraz blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Ciasteczka będą wówczas na tym grube, że nie będą się rozpadać w rękach przy przekładaniu na blachę, a także utrzymają późniejsze elementy dekoracyjne. W przypadku foremki z dużą ilością detali wzór będzie także dużo dokładniejszy.
- Ciasteczka piecz do lekkiego zezłocenia (ok. 15 minut).
Wskazówki
- Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak stworzyłam wzorki na ciasteczkach zajrzyj tutaj.