serduszka walentynkowe

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane to klasyka deserowego gatunku. Ekspresowy deser, który każdy lubi i chętnie zje do kawy. Można wykonać ja na masę różnych sposobów, przepisów na ciasteczka maślane w internecie jest co nie miara. Dodatkowo udekorowane stworzą piękny deser lub idealną dekorację do tortów.

Ciasteczka maślane z mojego przepisu to ciasteczka pół kruche, wykonane jest z całego jajka. Dzięki białku ciasteczka są bardziej twarde i dużo bardziej nadają się do dekoracji masą cukrową lub lukrem. W przeciwieństwie do ciasta kruchego, które przygotowuje się tylko z żółtka, a które jest dużo bardzie kruche i łamliwe.

Ciasteczka maślane

Porcje

25

porcji
Czas przygotowania

1

hour 

30

minutes
Kalorie/100g

457

kcal

Składniki

  • 170 g miękkiego masła

  • 150 g cukru

  • 280 g mąki tortowej

  • 1 jajko

Wykonanie

  • W mikserze ubij masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj jajko, cały czas miksując, aż do połączenia składników. Na koniec dodaj przesianą mąkę i wymieszaj do połączenia. Gdy ciasto będzie już dobrze zagniecione owiń je folię spożywczą i włóżcie do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie nastaw piekarnik na 160°C w trybie góra-dół.
  • Następnie przygotuj wybrane foremki do wycinania ciasteczek oraz blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Ciasteczka będą wówczas na tym grube, że nie będą się rozpadać w rękach przy przekładaniu na blachę, a także utrzymają późniejsze elementy dekoracyjne. W przypadku foremki z dużą ilością detali wzór będzie także dużo dokładniejszy.
  • Ciasteczka piecz do lekkiego zezłocenia (ok. 15 minut).

Wskazówki

  • Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak stworzyłam wzorki na ciasteczkach zajrzyj tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*