Mocno kruche ciasteczka z cukrem to wspomnienia z mojego dzieciństwa. Na każdą specjalną okazję moja babcia piekła te słodycze i… do dzisiaj to robi! A ja powielam jej przepis oczywiście dodając trochę od siebie 🙂
Kruche ciasteczka znikają w takim tempie, że muszę je chować do największych zakamarków mojej kuchni. A i tak jakoś moje chłopaki je znajdują i wcinają jedno za drugim. Ale to może oznaczać tylko jedno, nikt nie jest w stanie im się oprzeć! 🙂
Są proste i szybkie w wykonaniu, a ciasto nie wymaga leżakowania w lodówce lub zamrażarce. Jestem pewna, że przypadną Ci do gustu. Możesz przygotować je również razem z dziećmi, które będą miały niezłą zabawę z maczania dodatkowo w cukrze (moje chłopaki podjadali jeszcze cukier :D).
Kruche ciasteczka z cukrem
Servings
40
ciasteczekPrep time
20
minutesCooking time
19
minutesTotal time
39
minutesSkładniki
0.5 kg mąki
2 żółtka
1 jajko
370 g masła
350 g cukru
cukier z wanilią
dodatkowo: 50 g cukru do maczania ciasteczek
Wykonanie
- Zimne masło posiekaj w kostkę.
- Następnie wszystkie składniki zagnieć na ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
- Nastaw piekarnik na 180°C w trybie góra-dół.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wycinaj ulubione kształty. Staraj się nie podsypywać za dużo mąką, ponieważ cukier nie przyklei się do ciasteczek, a dodatkowo Twoje ciasteczka będą zbyt twarde.
- Maczaj wycięte kształty w cukrze z jednej (nie umączonej strony) i układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (najwyżej 1cm).
- Piecz w nagrzanym piekarniku do zezłocenia, czyli około 15-20 minut.