kruche ciasteczka z cukrem

Kruche ciasteczka z cukrem

Mocno kruche ciasteczka z cukrem to wspomnienia z mojego dzieciństwa. Na każdą specjalną okazję moja babcia piekła te słodycze i… do dzisiaj to robi! A ja powielam jej przepis oczywiście dodając trochę od siebie 🙂

Kruche ciasteczka znikają w takim tempie, że muszę je chować do największych zakamarków mojej kuchni. A i tak jakoś moje chłopaki je znajdują i wcinają jedno za drugim. Ale to może oznaczać tylko jedno, nikt nie jest w stanie im się oprzeć! 🙂

Są proste i szybkie w wykonaniu, a ciasto nie wymaga leżakowania w lodówce lub zamrażarce. Jestem pewna, że przypadną Ci do gustu. Możesz przygotować je również razem z dziećmi, które będą miały niezłą zabawę z maczania dodatkowo w cukrze (moje chłopaki podjadali jeszcze cukier :D).

Kruche ciasteczka z cukrem

Servings

40

ciasteczek
Prep time

20

minutes
Cooking time

19

minutes
Total time

39

minutes

Składniki

  • 0.5 kg mąki

  • 2 żółtka

  • 1 jajko

  • 370 g masła

  • 350 g cukru

  • cukier z wanilią

  • dodatkowo: 50 g cukru do maczania ciasteczek

Wykonanie

  • Zimne masło posiekaj w kostkę.
  • Następnie wszystkie składniki zagnieć na ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
  • Nastaw piekarnik na 180°C w trybie góra-dół.
  • Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wycinaj ulubione kształty. Staraj się nie podsypywać za dużo mąką, ponieważ cukier nie przyklei się do ciasteczek, a dodatkowo Twoje ciasteczka będą zbyt twarde.
  • Maczaj wycięte kształty w cukrze z jednej (nie umączonej strony) i układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (najwyżej 1cm).
  • Piecz w nagrzanym piekarniku do zezłocenia, czyli około 15-20 minut.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*