Na pewno nie raz miałeś/aś dylemat, co zrobić dziecku na deser, żeby było zdrowe i jednocześnie smaczne! Nasze maluchy niestety potrafią być grymaśne i zaspokojenie ich gustów smakowych niejednokrotnie graniczy z cudem. Ja również miałam ten dylemat, jednak po zaciągnięciu inspiracji z paru (blog Mamy Chwile, blog Moje Wypieki) miejsc udało mi się wpaść na pewien pomysł 🙂
Marchewkowe babeczki z serkiem Philadelphia
Course: Babeczki, Dla dzieci, PrzepisyPorcje
12
porcjiCzas przygotowania
1
hourKalorie
429
kcalNadszedł wreszcie ten dzień … Mój drugi syn skończył roczek! A taka uroczystość nie mogła się obejść bez słodkości! Ale co zrobić dla roczniaka, żeby jednocześnie nie sprzedać mu tony cukru (pomimo moich pasji słodyczowych staram się, aby moje dzieci nie tonęły w słodkościach)?
I tutaj właśnie padł pomysł babeczek marchewkowych. Ale nie miały to być zwykłe babeczki, to w końcu miały być muffinki urodzinowe, więc tak też musiały wyglądać!
Składniki
- Babeczki marchewkowe
165 g mąki
3 g proszku do pieczenia
1 g sody oczyszczonej
3 g cynamonu
1 g imbiru
1 g gałki muszkatułowej
100 g oleju roślinnego
3 jajka
170 g startej na małych oczkach marchewki
63 g orzechów włoskich
- Krem maślany z serkiem philadelphia
130 g miękkiego masła
55 g cukru pudru
85 g serka philadelphia
Wykonanie
- Babeczki marchewkowe
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W misce połącz jajka i olej. W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir, gałkę muszkatułową). Do masy jajecznej dodaj suche składniki i wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj startą marchewkę, miód oraz orzechy włoskie (uprzednio zmiksowane – niekoniecznie na pastę). Wszystko wymieszaj do połączenia składników.
- Formę na muffinki wyłóż papilotkami i przekładaj ciasto łyżką stołową do foremek do wysokości 3/4 papilotki. Moja forma mieści 12 babeczek i tyle też wyszło z powstałej masy.
- Do nagrzanego piekarnika wstaw formę z muffinkami i piecz do suchego patyczka (ok. 20 minut).
- Dekorację muffinek rozpocznij dopiero po ich całkowitym ostygnięciu!
- Krem maślany z serkiem philadelphia
- W mikserze na wysokich obrotach (u mnie 4/4) ubij masło z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Następnie na wolnych obrotach (u mnie 2/4) dodawaj po łyżce kremowego serka.
- Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką wedle waszego uznania. Powolnymi ruchami, robiąc coraz mniejsze okręgi nakładaj krem na babeczki, na końcu formując charakterystyczny szpic.
- Dekoracja babeczek
- Babeczki możesz udekorować czym tylko Ci się zamarzy (cukiereczki, koraliki, czekoladki). Ja zabrałam się za wykonanie ozdób z masy cukrowej, które możecie zobaczyć poniżej. A tutaj kilka tutoriali, z których korzystałam tworząc te ozdoby:
– Minionek
– Potwory i spółka
– Myszka Miki - Poniżej moja wariacja na temat marchewkowych babeczek dla roczniaka z pomocą starszego brata!
Czy odciskać marchewkę z soku?
Nie ma takiej potrzeby 🙂
Czy ozdoby z masy cukrowej nie będą się po jakimś czasie rozpuszczać i rozpływać na kremie?
Babeczki z ozdobami przechowywałam w lodówce około 4 dni i nic się z nimi nie działo 🙂