Nie wiem jak Ty, ale moje śniadania najczęściej przygotowuję na słodko. Warzywa i mięso preferuje z reguły dopiero na obiad. I do obiadu posilam się owsiankami z owocami i bakaliami, białym serem z miodem, czy właśnie smoothie. Ostatnimi czasy zaczęłam eksperymentować ze smoothie wegańskimi, głównie na mleku kokosowym. Świetnie zacząć z nimi dzień, dodają siły i energii, a dodatkowo moc witamin.
W tym poście chciałabym przedstawić Ci przepis na smoothie z bananem i kiwi właśnie na mleczku kokosowym. Zdrowe tłuszcze, mnóstwo witamin C, K, E oraz potasu, kwasu foliowego i żelaza. Same plusy, a do tego obłędny smak!
Smoothie z bananem i kiwi na mleczku kokosowym
Porcji
1
porcjaCzas przygotowania
5
minutesKalorie / 100g
115
kcalSkładniki
2 mrożone banany
1 mrożone kiwi
150 g mleczka kokosowego
łyżka miodu (lub w wersji wegańskiej – syropu z agawy)
- Do dekoracji
banan
kiwi
płatki kokosowe
szczypta maku
Wykonanie
- Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
- Przełóż do miseczki i udekoruj plasterkami kiwi i banana, a następnie posyp płatkami kokosowymi oraz odrobiną maku.
- Smoothie świetnie sprawdzi się na śniadanie lub posiłek po treningu.
- Jeżeli chcesz do smoothie z bananem i kiwi możesz dodać porcję białka, aby wspierać regenerację Twoich mięśni po treningu.