Dopiero niedawno stałam się fanką ciasteczek Oreo. Ciężko mi wytłumaczyć dlaczego wcześniej mi nie smakowały. Teraz jednak jestem już od nich, można powiedzieć uzależniona 😀
Domowe ciasteczka Oreo
Porcje
30
porcjiCzas przygotowania
50
minutesKalorie
423
kcalMiałam kilka podejść do moich własnych ciasteczek Oreo, aż w końcu się udało. Wyszły naprawdę nieźle. Kruche i rozpływające się w ustach kruche ciasteczka czekoladowe z lekkim kremem na bazie mascarpone i słonego serka. Aby nie zniknęły zaraz po zrobieniu, musiałam je ukryć w lodówce 🙂
Składniki
- Ciasteczka czekoladowe
150 g mąki
50 g mąki kukurydzianej
80 g cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
125 g zimnego masła
50 g gorzkiego kakao
1 jajko
- Masa z mascarpone
125 g mascarpone
35 g cukru pudru
50 g słonego serka kremowego
Wykonanie
- Ciasteczka czekoladowe
- Rozgrzej piekarnik do 160°C.
- Wszystkie składniki wymieszaj w mikserze lub zagnieć.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm i wycinaj kółeczka o średnicy 6 cm. Ja użyłam foremki kwiatuszka.
- Ciasteczka kładź obok siebie (nie musisz robić dużych odstępów pomiędzy nimi) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut.
- Ciasteczka genialnie smakują w zimnym mlekiem.
- Masa z mascarpone
- Wszystkie składniki zmiksuj na puszystą i jednolitą masę.
- Smaruj nożem ciasteczka i nakładaj kolejne, lekko przyciskając. Nadmiar krem po bokach zbierz palcem.