oreo

Domowe ciasteczka Oreo

Dopiero niedawno stałam się fanką ciasteczek Oreo. Ciężko mi wytłumaczyć dlaczego wcześniej mi nie smakowały. Teraz jednak jestem już od nich, można powiedzieć uzależniona 😀

Domowe ciasteczka Oreo

Porcje

30

porcji
Czas przygotowania

50

minutes
Kalorie

423

kcal

Miałam kilka podejść do moich własnych ciasteczek Oreo, aż w końcu się udało. Wyszły naprawdę nieźle. Kruche i rozpływające się w ustach kruche ciasteczka czekoladowe z lekkim kremem na bazie mascarpone i słonego serka. Aby nie zniknęły zaraz po zrobieniu, musiałam je ukryć w lodówce 🙂

Składniki

  • Ciasteczka czekoladowe
  • 150 g mąki

  • 50 g mąki kukurydzianej

  • 80 g cukru

  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 125 g zimnego masła

  • 50 g gorzkiego kakao

  • 1 jajko

  • Masa z mascarpone
  • 125 g mascarpone

  • 35 g cukru pudru

  • 50 g słonego serka kremowego

Wykonanie

  • Ciasteczka czekoladowe
  • Rozgrzej piekarnik do 160°C.
  • Wszystkie składniki wymieszaj w mikserze lub zagnieć.
  • Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm i wycinaj kółeczka o średnicy 6 cm. Ja użyłam foremki kwiatuszka.
  • Ciasteczka kładź obok siebie (nie musisz robić dużych odstępów pomiędzy nimi) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut.
  • Ciasteczka genialnie smakują w zimnym mlekiem.
  • Masa z mascarpone
  • Wszystkie składniki zmiksuj na puszystą i jednolitą masę.
  • Smaruj nożem ciasteczka i nakładaj kolejne, lekko przyciskając. Nadmiar krem po bokach zbierz palcem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*