chałka z powidłami śliwkowymi

Chałka z powidłami śliwkowymi

Uwielbiam drożdżowe ciasto! Wszelkie drożdżówki, pączki, pączusie, to zdecydowanie moje klimaty. Długo zbierałam się do zrobienia chałki, aż wreszcie się udało i podjęłam wyzwanie 🙂 Zwijanie chałki nie było proste, ale końcem końców nie wyszło najgorzej. Dwie chałki z powidłami śliwkowymi zniknęły w 2 godziny 🙂

Chałka z powidłami śliwkowymi

Kuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Porcje

2

chałki
Czas przygotowania

2

godziny 
Kalorie

300

kcal

Składniki

  • 500 g mąki

  • 50 g cukru

  • 210 g mleka

  • 35 g drożdży świezych lub 12 g suchych

  • 50 g masła

  • 1 jajko

  • 1 żółtko + 10 g mleka do posmarowania bułeczek

  • powidła śliwkowe do przełożenia lub szklanka rodzynek *

  • cukier brązowy do posypania chałki

Wykonanie

  • Masło roztop i ostudź.
  • Jeżeli używasz świeżych drożdży, zrób zaczyn. Drożdże pokrusz do miski, dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru. Nastepnie zalej 30 g ciepłego (nie gorącego!) mleka. Odstaw na 20 minut, aż do momentu, gdy drożdże zaczną pracować.
  • Jeżeli natomiast używasz suchych drożdży możesz pominąć etap robienia zaczynu.
  • Następnie do drożdży dodaj mąkę, cukier, jajko oraz mleko i wyrób ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką haka. Wyrabiaj do połączenia składników, a następnie dodaj roztopione masło. Wyrabiaj jeszcze 10 minut, aż ciasto będzie puszyste i z łatwością będzie odchodziło od haka.
  • Ciasto odstaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Ja swoje ciasto odstawiłam do piekarnika z włączoną lampką. Wyrosło po ok. 1 godzinie.
  • Gdy ciasto podwoi już swoją objętość, przełoż je na stolnicę lub matę silikonową i nastaw piekarnik na 200°C.
  • Ciasto podziel na dwie części. Jedna rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 20×65 cm. Całość posmaruj powidłami śliwkowymi pomijając brzegi. Brzegi posmaruj wodą.
  • Przetnij ciasto na cztery części i każdą z nich zawiń w rulon. Następnie zwiń je w czterokrotny warkocz, jak jest to pokazane na filmiku poniżej.
  • Gotowe chałki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Przykryj je ściereczką.
  • Po tym czasie rozbełtaj żółtko z mlekiem i za pomocą pędzelka posmaruj chałki, a następnie posyp oficie brązowym cukrem.
  • Przygotowane pieczywo włoż do piekarnika i piecz 25 minut. Po 15 minutach przykruj folią aluminiową lub papierem do pieczenia, aby z wierzchu za bardzo się nie spiekły.
  • Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Smacznego!

Wskazówki

  • Jeżeli masz ochotę użyć innych przetwórów to jak najbardziej możesz to zrobić.
  • Możesz również pominąć krok smarowania ciasta powidłami, a w zamian do samego ciasta na etapie wyrabiania dodać szklankę rodzynek.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*