ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową

Mocno czekoladowe, mocno wilgotne i polane słodką polewą czekoladową. Genialne i proste w wykonaniu, na pewno świetnie będzie uzupełniać deser do poobiedniej kawy.

Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową

Składniki

  • Ciasto czekoladowe
  • 50 g czekolady gorzkiej

  • 40 g oleju słonecznikowego

  • 90 g wody

  • 80 g kakao

  • 300 g cukru

  • 190 g mąki

  • 5 jajek

  • Ganache czekoladowy
  • 60 g śmietany 30%

  • 50 g gorzkiej czekolady

  • 100 g czekolady mlecznej

Wykonanie

  • Ciasto czekoladowe
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • W małym rondelku umieść czekoladę, kakao oraz wodę i zagrzej do rozpuszczenia czekolady.
  • Następnie w mikserze umieść jajka i olej i wymieszaj do połączenia.
  • Dodaj makę, cukier oraz mieszankę czekoladową i wszystko dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
  • Prostokątną blachę o wymiarach 25×15 cm lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku około 25 minut lub do suchego patyczka.
  • Ganache czekoladowy
  • Śmietanę zagotuj w rondelku i wylej na posiekaną czekoladę.
  • Wymieszaj do połączenia i pozostaw do całowitego ostudzenia.
  • Następnie wylej na ciasto i pozostaw do zastygnięcia. Możesz umieścić w lodówce, aby polewa szybciej zastygła.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*