pralinki malinowe

Pralinki malinowe

Pralinki i trufle to takie małe cuda. Dla mnie zawsze oznaczają specjalną okazję. Najczęściej dostaje się je w prezencie, na urodziny, imieniny, czy Dzień Matki. Osobiście wważam owocowe pralinki za najlepsze i są to z reguły pierwsze jakie przygotowuje, jeżeli decyduje się na “produkcję”. Jednym z klasyków według mnie to pralinki malinowe w białej czekoladzie.

Idealny balans słodyczy czekolady i kwasku z malin. Niebo w gębie! Choć wielokrotnie temperowanie czekolady spędza mi sen z powiek, przygotowywanie czekoladek nadal jest dla mnie olbrzymią przyjemnością. Jeżeli u Ciebie jest podobnie, możesz zawsze wykorzystać tak zwaną czekoladę NON TEMP. Nie przegrzewając jej będziesz miał/a możliwość uzyskania idelanie błyszczących czekoladek, które nie roztapiają się w ręce.

Pralinki malinowe

Course: Pralinki
Servings

15

servings
Prep time

1

hour 

30

minutes
Calories

385

kcal

Składniki

  • 100 g białej czekolady (kuwertury lub NON TEMP)

  • Nadzienie
  • 70 g malin (mogą być mrożone)

  • 30 g śmietany 30%

  • 70 g białej czekolady

  • spirytus do odłuszczenia foremek

Wykonanie

  • Jeżeli zdecydowałaś/eś się na czekoladę NON TEMP możesz pominąć ten krok i przejść do roztapiania czekolady w kąpieli wodnej.
  • Jeżeli używasz kuwertury, wówczas zatemperuj czekoladę według tego poradnika.
  • Przygotuj foremkę silikonową lub plastikową do czekoladek, którą wcześniej odtłuść spirytusem.
  • Na blacie rozłoż papier do pieczenia i wylej roztopioną, zatemperowaną czekoladę do foremki, oblej dokładnie wnętrza czekoladek, a następnie wylej czekoladę na papier do pieczenia. Możesz ją później wykorzystać póżniej do zamknięcia czekoladek.
  • Poczekaj, aż czekolada zastygnie i dopiero wtedy wlewaj wystudzone nadzienie.
  • Nadzienie malinowe
  • Maliny podgrzewaj ze śmietanką kremówką i białą czekoladą. Gdy maliny puszczą sok, przetrzyj wszystko przez sitko i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Wystudzone nadzienie wlewaj do czekoladek, tak aby pozostało jeszcze miejsce na dno. Zawsze lepiej wlać mniejszą ilość nadzienia, tak aby zmieściła się jeszcze czekolada potrzebna do zalania dna. Gdy wlejesz za dużo nadzienia, wówczas czekoladka po wyjęciu z formy rozpadnie się.
  • Czekoladki z nadzieniem odstaw do lodówki i poczekaj, aż nadzienie zastygnie.
  • Następnie roztop pozostałą porcję czekolady w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i lekko ostudzoną wylej do foremki, a nadmiar czekolady ściągnij długim nożem. Całość odstaw do całkowitego zastygnięcia.
  • Delikatnie wyjmuj czekoladki z foremki i delektuj się genilnaym smakiem 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*