tarta borówkowa

Tarta borówkowa

Borówki amerykańskie to jedne z tych owoców, które przez cały rok możemy spotkać w sklepach. Jednak mimo tego, że ich sezon rozpoczyna się dopiero w czerwcu, ja nie mogłam się oprzeć, aby nie przygotować czegoś naprawdę mocno filetowego. Tarta borówkowa to było to!

Prawdziwe kruche ciasto, puree borówkowe i mus z borówek, czyli mocno fioletowo i owocowo. Delikatny i lekki deser na gorące dni.

Tarta borówkowa

Course: Przepisy, TartyDifficulty: Średnie
Servings

17

servings
Prep time

3

godzin 
Cooking time

40

minut

Składniki

  • Francuskie kruche ciasto
  • 375 g mąki

  • 150 g zimnego masła

  • 15 łyżek lodowatej wody

  • szczypta soli

  • Puree borówkowe
  • 500 g mrożonych lub świeżych borówek

  • 30 g cukru pudru

  • łyżeczka soku z cytryny

  • 10 g żelatyny

  • 20 g wody

  • Mus borówkowy
  • 300 g śmietany 30%

  • 100 g puree z borówki amerykańskiej (przygotowany ze składników powyżej)

  • 50 g cukru pudru

  • 15 g żelatyny

  • 30 g wody

Wykonanie

  • Francuskie kruche ciasto
  • Wymieszaj w mikserze lub zagnieć mąkę z solą i masłem. Jeżeli używasz miksera wykorzystaj koncówkę mieszadła.
  • Następnie dodawaj po łyżce wody, Możliwe, że cała woda nie będzie potrzebna, co w dużej mierze zalezy od mąki. Także dodawaj wodę powoli i po każdym dodaniu dokładnie mieszaj lub zagniataj.
  • Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 30 minut lub zamroź jeżeli zamierzasz użyć go później. Kruche ciasto możesz trzymać w zamrażarce nawet do miesiąca czasu.
  • Jeżeli od razu zamierzasz użyc ciasta do tarty wówczas, po około 30 minutach rozgrzej piekarnik do 220°C. W międzyczasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę.
  • Aby ciasto nie rosło nakłuj je w wielu miejscach widelcem, a następnie wyłóż z wierzchu papierem do pieczenia i wysyp suchą fasolę lub ceramiczne kuleczki w celu obciążenia ciasta.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz kolejne 30 minut. Gdy ciasto ładnie się zarumieni wyjmij je z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Puree borówkowe
  • W małej miseczce namocz żelatynę w niewielkiej ilości wody.
  • W garnku umieść wszystkie składniki i podgrzewaj na małym ogniu, aż borówki puszczą sok.
  • Następnie przetrzyj puree przez drobne sitko w celu pozbycia się pestek. Z gotowego puree odważ 100 g i odłóż na bok. Ta porcja będzie Ci potrzebna do przygotowania musu borówkowego.
  • Resztę puree wymieszaj z namoczoną żelatyną i mieszaj, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw na bok do wystygnięcia.
  • Przygotowanie tarty
  • Na wystygnięte kruche ciasto wyłóż ostudzone puree borówkowe i wstaw całość do lodówki, aż do zastygnięcia puree.
  • Gdy puree juz zastygnie przygotuj mus borówkowy.
  • Mus borówkowy
  • Żelatynę namocz w wodzie i odstaw na bok.
  • W mikserze ubij zimną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na 3/4. Śmietana nie powinna być zupełnie ubita.
  • 100 g puree borówkowego podgrzej na małym ogniu (nie gotuj!), a następnie zdejmij z ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj, aż do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Do puree borówkowego dodaj dwie łyżki ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj. Następnie w trzech partiach dodawaj puree borówkowe do reszty ubitej śmietany i mieszaj delikatnie szpatułką, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Gotowy mus borówkowy wylej na zastygnięte puree borówkowe i wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • Deser udekoruj ulubionymi owocami. Ja wykorzystałam świeże maliny, mango i granat oraz listki mięty.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*