Ciasto Matcha

Ciasto Matcha z truskawkami

Od dawna miałam zamiar przygotować ciasto ze zmielonej zielonej herbaty (matchy), ale przyznam, że czekałam na odpowiedni moment. A dokładnie chodziło o sezon truskawkowy. Udało mi się na targu upolować prawdziwe polskie trukawki, słodkie, soczyste! Idealne do kontrastu z matchą. I tak w połączeniu truskawek z biszkoptem matcha i bitą śmietaną powstało to niezwykle ciekawe ciasto. Mocno hebraciane i zielone, a jednocześnie puszyste i delikatne ciasto matcha z truskawkami.

Matcha zachwyciła mnie swoim odblaskowym, zielonym kolorem, a jednocześnie swoimi właściwościami. Ciasto matcha jest niesamowicie delikatne, a nuta truskawkowo – śmietanowa nadaje mu charakteru.

Ciasto Matcha z truskawkami

Course: Przepisy, CiastaCuisine: JapońskaDifficulty: Łatwe
Servings

30

servings
Prep time

5

godziny 
Calories

293

kcal

Składniki

  • Biszkopt Matcha
  • 80 g mąki pszennej

  • 20 g herbaty Matcha w proszku

  • 40 g mąki kukurydzianej

  • 6 jajek M lub 5 jajek L

  • 140 g cukru

  • Puree z truskawek
  • 500 g świeżych lub mrożonych truskawek

  • 40 g cukru pudru

  • 15 g żelatyny + woda

  • Syrop Matcha
  • 100 g wody

  • 30 g cukru

  • 10 g herbaty Matcha w proszku

  • Bita śmietana
  • 400 g śmietany 50%

  • 80 g cukru pudru

  • 5 g żelatyny + woda

  • Do dekoracji
  • 30 g herbaty Maproszku

  • świeże truskawki

Wykonanie

  • Biszkopt Matcha
  • Rozgrzej piekarnik do 175C.
  • Blaszkę prostokątną 25cm x 20 cm lub okrągłą o średnicy 27cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  • Suche składniki wymieszaj w osobnej misce (mąki oraz herbatę).
  • Do ubitych jajek dodawaj partiami suche składniki mieszając delikatnie za pomocą drewnianej łyżki lub miksera na najwolniejszych obrotach.
  • Piecz biszkopt Matcha w nagrzanym piekarniku przez 45 minut lub do suchego patyczka.
  • Puree z truskawek
  • Jeżeli używasz mrożonych truskawek uprzednio je rozmroź.
  • Truskawki zmiksuj na puree wraz z cukrem pudrem.
  • Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody (tak, aby woda jedynie zakryła żelatynę) i odstaw na bok do napęcznienia.
  • Namoczną żelatynę rozpuść na niewielkim ogniu (pamiętaj, aby nie zagotować, gdyż doprowadzając do wrzenia żelatyna traci swoje właściwości), a następnie dodaj odrobinę puree z truskawek i wymieszaj. Mieszankę wlewaj powoli do pozostałego puree i wymieszaj dokładnie.
  • Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Syrop Matcha
  • Wszystkie składniki umieść w garnku i doprowadź do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • Syrop w takiej formie odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Bita śmietana
  • Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody i odstaw na 10 minut.
  • Następnie w mikserze ubij na sztywno śmietankę kremówkę.
  • Namoczoną żelatynę rozpuść na niewielkim ogniu, a następnie zdejmij z ognia i dodaj łyżkę ubitej śmietany.
  • Żelatynę wymieszaną ze śmietaną wlewaj powoli do reszty śmietany, cały czas powoli mieszając.
  • Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i wstaw do lodówki.
  • Składanie deseru
  • Biszkopt Matcha przekrój w poprzek na dwie równe części.
  • Naponczuj syropem Matcha za pomocą łyżki lub silikonowego pędzęlka, a następnie wyłóż tężejące puree z truskawek. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia puree.
  • Następnie wyłóż warstwę bitej śmietany i przykryj drugim biszkoptem.
  • Naponczuj go w ten sam sposób jak poprzedni i wyłóż drugą połowę puree z truskawek. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia puree.
  • Na wierzch ciasta wyłóż warstwę bitej śmietany i posyp obficie herbatą Matcha w proszku za pomocą małego siteczka.
  • Następnie udekoruj ciasto świeżymi truskawkami i wstaw do lodówki na minimum 12h lub na całą noc.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*